Vil forby salg av store sjokoladeplater og poser med potetgull

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 3. februar 2023 | 19:02

Ja, du leste riktig. 

Ernæringsfysiolog Tine Sundfør ønsker seg en verden hvor det er regler for hvor store sjokoladeplatene og potetgullposene kan være, skriver TV 2.

Nå er de for store.

TV 2 skriver at hun «drømmer om regler for hvor store porsjoner det er tillatt å selge.»

Nordmenn er nemlig fetere enn noensinne. Andelen nordmenn med overvekt eller fedme, er høyere enn andelen normalvektige.

– På 70-tallet var fedme et problem for fåtallet. I dag er det et folkehelseproblem som rammer flertallet. Det er absolutt ikke fordi Ola Nordmann har blitt stokk dumme. Det er heller ikke sånn at genene våre har endret seg siden da, og vi har fått dårligere viljestyrke. Samfunnet har endret seg, og vi blir fristet 24/7, sier Sundfør og fortsetter:

– Dette gjør det ekstremt krevende for de som er genetisk disponert for fedme å holde en sunn vekt i dagens samfunn. Usunn mat er også mye billigere i dag, sammenlignet med på 70-tallet, sett i forhold til hva vi tjener.

Artikkelen fortsetter.

Tine Sundfør. Skjermbilde YouTube

Sundfør mener politikerne må innføre reguleringer.

Men det skjer ikke ennå.

– Dette er ikke et virkemiddel vi har vurdert per nå, svarer statssekretær i Helsedepartementet Ole Henrik Krat Bjørkholt (Ap).

Store sjokoladeplater og potetgullposer er også med på å endre oppfatningen vår av hva som er en normal porsjon, forklarer Sundfør.

– Vi flytter opplevelsen av hva som er normalt. Da jeg var liten var den største isen som fantes krone-is. Nå blir den sett på som liten.

Mari-Mette Graff i Landsforeningen for Overvektige støtter Sundfør.

– Vi vil at politikerne skal utnytte det handlingsrommet de har. Ved å regulere hvor store porsjoner det er lov å selge, tror vi at det vil gjøre folk bevisst på helsedimensjonen av dette.

Hva sier kommentarfeltet til iNyheter om dette forslaget?

Diskusjon om homser og heterofile…

mest lest