Sveits skal for første gang på 40 år trene på å lande kampfly på motorvei

Avatar photo
Roar Myrbraten
Frilansjournalist
Publisert 3. februar 2024 | 16:42

Sveits har gitt flyvåpenet tillatelse til å trene på å lande kampfly på motorveien A1 sør for Bern for første gang siden 1980-tallet.

Den russiske aggresjonskampanjen mot Ukraina har forverret sikkerhetssituasjonen i Europa betraktelig, noe som krever at hæren forbedrer og styrker sin forsvarsevne. 

Dette melder Epoch Times.

Luftforsvarets ressurser er i dag konsentrert på noen få steder, noe som gjør dem sårbare. Militærøvelsen vil blokkere A1 mellom Avenches og Payerne i kantonen Vaud i maksimalt 36 timer, og trafikken vil bli omdirigert tilsvarende. Den er planlagt fra 4. juni kl. 21.00 til 6. juni kl. 09.00. Trafikken vil bli omdirigert til andre veier i henhold til dette.

Målet er å se om jagerflyene kan lande og ta av på veiene hvis flyplassene blir ødelagt. 

Lignende militærøvelser har funnet sted i Tyskland, der Bundeswehr har spesifisert at nødlandingsstriper på motorveier skal være rette, mellom 1500 og 3500 meter lange og mellom 23 og 30 meter brede. 

Video fra tysk øvelse i 1988.

De fleste av disse nødlandingsstrimlene er imidlertid tatt vekk etter Sovjetunionens sammenbrudd og den kalde krigens slutt. 

 Flyoppstillingsplasser er fjernet eller dekket av nye bygninger, og sentrale plasser er blitt beplantet. 

 På andre motorveistrekninger er det innført start- og landingsforbud ved hjelp av bommer eller bomringer. 

 Parkeringsplasser har erstattet gamle flyoppstillingsplasser, og drivstofftanker og telefonkabler som var nedgravd for å bygge militær infrastruktur raskt er også fjernet.

mest lest