Hva er det egentlig Støre og regjeringen holder på med?

Avatar photo
Rune Chr. Tollefsen
Leserinnlegg
Publisert 3. mars 2023 | 18:07

Dette er et eksternt innlegg og gir uttrykk for skribentens meninger.

Når vi etter hvert er blitt vandt med politikere som til tider pisser hverandre oppetter ryggen for å vinne posisjon og pressen som er blitt lydige slaver for den politiske eliten, er det nærmest blitt dagligdags og synlig om man følger med i nyhetsbildet.

Fraværet av den 4. statsmakt er blitt så påtagende at man innlysende bør se på korrupsjon der man er kjøpt og betalt for å mene noe eller unnlate å stille kritiske spørsmål i gitte saker. Eller rett og slett ikke omtale saker som kan stille regjeringen – den sittende og den før dem – i et negativt lys. Må skjønne at de er blitt avhengig av den staten som gir de penger for å overleve, og hvem vil vel kritisere den som gir de mat og grunnlag for ens eksistens?

Men jeg må si jeg ble en smule tatt på sengen når jeg ser  Støre «intervjuer» Aasland om energipolitikk. Her skulle de to herrer liksom ta spørsmål fra publikum live på Facebook. Det ble en pinlig affære.

Det er så en blir helt matt av fremstillingen og spørsmålene. Dette er ikke forsøk på å belyse energiutfordringene vi har i dag, men å bekrefte regjeringens politikk på det fullstendig feilkjørte sporet de har grodd seg fast i og forsvare at dette er det rette sporet selv hvor feil det er. Det er rett og slett skremmende å se to toppledere i regjeringen forsøke og «senke» seg til «vanlige» folks forståelse for temaet.

Støre fremhever i intervjuet at de har korrigert strømstøtten til å gjelde fra time til time og nå dekker inn 90% av alt over 70 øre. Men i samme åndedrag unnlater de å nevne at vi må betale moms og nettleie, så realitetene nevner de ikke med ett eneste ord at den aktuelle prisen er 87,5 øre pr kwt. Og som tidligere ansvarlig for privat firma så skal man etter loven alltid opplyse sluttkunder om den prisen de faktisk betaler inkludert alle avgifter. Noe de to galant unngår i det såkalte intervjuet.

Videre påstår de at denne korreksjonen er for å bedre folks forutsigbarhet for den aktuelle strømprisen time fra time. Men realitetene er at de vil til livs de som har en lav strømprisavtale/kontrakt som gir vekk strømmen sin og lar naboen få lade elbilen sin og på den måten får mer igjen på strømstøtteordningen. Endringene regjeringen har gjort er et piss i havet. De omtaler også den varierende strømprisen og legger ikke til grunn det reelle problemet og årsaken til at strømprisene er så varierende. Noe en ærlig og åpen regjering absolutt burde gjøre. De forsøker fanatisk å plastre på en konsekvens, men griper ikke fatt i det dysfunksjonelle systemet som er grunnlaget for den energikrisen vi nå har havnet i. Enhver som innehar en smule kompetanse innen konsekvensanalyse vil se man må gripe fatt i det foranstående og de utløsende faktorene før man kan begynne å plastre på konsekvensene.

Aasland trakk frem at de egentlige faktorene for prisene på strøm og energi generelt skyldes Putin som strupte tilførselen på gass til Europa. Men ser man på de historiske dataene ang prisutviklingene her i Norge, så vil alle kunne se at når de to nye kablene til Europa ble åpnet så steg kraftprisene. Dette kan ikke legges til grunn for Putins senere angrep på Ukraina og senere de kuttet all tilførsel av gass til Europa. Det mangler rett og slett sammenheng mellom hva man gjør og konsekvensene av det.

Støre trekker frem at det er mangel på kraft og hallo man økseskaft. Er det noen hjemme? Når man forbruker og lover vekk den kraften vi har tilgjengelig til idiotprosjekter som batterifabrikker som får enormt med statlige subsidier og elektrifisering av sokkelen som ikke utgjør en dritt angåemde utslipp av CO2 sett i en global sammenheng, elektrifiserer Melkøya så de tapper Finnmark for tilgjengelig kraft så nye bærekraftige bedrifter ikke kan få kraft og dermed setter en stopper for utviklingen av industrien og firma i nord grunnet et fanatisk mål om en gitt mengde reduksjon i CO2 utslipp. Ja da burde det ringe en bjelle hos selv den mest fanatiske tilhengeren av dagens politikk.

Støre og Aasland fremhever ogs de tiltakene de gjorde på slutten av året i fjor der de «påla» kraftprodusentene å holde tilbake på kraftproduksjon. Men unnlater fullstendig hva som er effekten av dette. Når vi er med i Nordpool. så er eneste muligheten å stagnere salget av strøm til utlandet å sette prisen så høyt at ingen i utlandet vil kjøpe den. Og med dagens system er det da oss forbrukere som må betale den prisen Nordpool setter. Og enden på visa er at staten tjener enorme summer på det som skjer og gir tilbake ører som en såkalt støtte mens det i realiteten er tilbakebetaling av et offentlig godkjent ran av folket.

Det man og bør legge merke til er strømstøtten er utvidet til å virke ut hele 2024. Noe som tilsier at regjeringen ikke ser noen fremtidige løsninger på den energikrisen vi er i eller at vi vil komme tilbake til «gamle» priser på 35 øre pr kwt.

Les også: E-tjenestens «agenter» – en gjennomgang (+)

Det er skremmende uforsvarlig å fremme en slik politikk som vi nå har fått bevist gjennom 18 mnd ikke fungerer og da fremdeles pøse på med det samme. Retorikken til Støre og Aasland er så ovenfra og ned at det mangler sidestykke. Man kan sammenligne det hvordan en snakker til barn i en barnehage. Tror virkelig våre politikere at – vi, folket – er så uopplyst og ikke innehar kunnskap om hva som foregår? Er de fullstendig fjern fra vår verden og det som omtales og distribueres i andre kanaler enn NRK og TV2?

Det er så innlysende av denne «kosepraten» av et intervju der de forsøker å opplyse folket om hva som er rett og riktig i forhold til deres allerede valgte politikk er PR og «propaganda» for å vinne velgere.

Sannheten er de har ikke noen løsning utenom å rasere Norges natur med vindkraft. Og når vi samtidig vet at vi på lik linje med tilgjengelig uregulerbar (vindkraft) kraft må ha tilgang på tilsvarende mengde regulerbar kraft så sier det seg selv at denne politikken og denne energipolitikken regjeringen fører aldri vil løse problemene. Det vil bare forskyve de og sette krafttilførselen i Norge i en enda større knipe enn den er i dag. Når de på toppen av dette innfører en ny skatt som medfører ytterligere mindre utbygging av effekt i våre vannkraftanlegg som vi så innlysende trenger med så mye uregulerbar kraft så jobber regjeringen mot seg selv og det de sier er ikke det samme som hva de gjør.

Det kan virke som regjeringen med Støre, Aasland og Vedum til tider er fullstendig fraværende med logisk tankeføring da de jobber mot sine egne mål om mer kraftutbygging.

Ja det er innlysende for de fleste at bygger man ut 40 TWt med vindenergi som brukes til elektrifisering av gitte bedrifter så MÅ de ha tilgang på de samme 40 TWt med energi via strømnettet fra andre kilder enn vindkraft for å kunne levere når det ikke blåser.

Når de i samme åndedrag forbruker strømmen til elektrifiseringen av sokkelen og eks. Melkøya samtidig som de har lovet vekk eks. antall MWt til batterifabrikker og andre dysfunksjonelle prosjekter som de tidligere gjorde med utvinning av kryptovaluta. Og eksport/salg av strøm via utenlands kablene til den tyske jernbane bla. for 30 øre kwt. En pris bedrifter her hjemme bare kan drømme om i de nye avtalene som er satt opp etter press fra Vestre.

Der utvinningen av kryptovaluta fikk vanvittige lave strømpriser for å etablere seg har vist seg å være en flopp som våre politikere omfavnet med hud og hår men nå går dukken med massive tap for vertskommunene. Hvor mange ganger må man bygge et luftslott før man innser at det er bare det og ikke en realitet?

Man skulle og burde ha større tiltro til den sittende regjeringen som skal etter lovverket jobbe for et bedre Norge og fremme Norges posisjon.  Og samtidig øke forhandlingsmulighetene i et samarbeid med Europa og verden slik at Norges innbyggere tjener på det i det lange løp. Dette har vi sett og erfart og med trygghet i oljefondet som nå topper 14 tusen milliarder.

Vi – den tidligere regjeringen – bestemte seg for å styre egne interesser ang oljeutvinningen. Noe som vi har i ettertid erfart var det smarteste politiske trekket vi noen sinne kunne gjort. Og takke fanden for at Sverige var dum nok til å si nei til å selge 50% av Volvo aksjene mot 50% av oljeinntektene. Nok et bevis på våre politikere til tider ikke ser konsekvensene av det de styrer på med eller vedtar.

Les også: Jeg ønsker ikke lenger å være med på å finansiere Norge

Det samme må kunne sies om den sittende AP regjeringen og den tidligere Høyre regjeringen styrt av Erna Solberg. De kjører oss tvert inn i samme energifellen som vi nå ser Tyskland og deler av Europa er i. De la ned kjernekraft som var den eneste sikre og stabile kraftkilden for å bane vei for «Energiewende» og la samtidig all tro på en stabil leveranse fra Russland og Putin. Putin og krigen i Ukraina til side så må man innse at de avgjørelsene som Merkel tok etter Fukushima for å vende ryggen til en fungerende energikilde ikke har fungert. Det har skapt et massivt kaos i energimarkedet som vi aldri har sett maken til. I enkelte land har strømmen passert 20 kr kwt med god margin og man må da innse at det løpet man har kjørt ikke fungerer.

Men har noensinne noen politikere innrømmet feil og innrømmet at det de vedtok ikke var til Norges innbyggeres beste? Jo, FrP har gjort det og Aasland (AP) var langt på vei å gjøre det samme da han sa «med den kunnskapen vi har i dag så ville mest sannsynlig ikke de kablene bli bygd»!

Men man kjenner jo gåsa på gangen som de sier. Når man har en sittende statsminister som sier på åpent TV sending på Skavlan at han lader konens elbil i stortingsgarasjen for å spare penger og snylte på folket da burde det meste egentlig være sagt om han som person. Hvordan det i det hele tatt er mulig at han ble valgt inn som statsminister etter den fatale innrømmelsen er for undertegnede uforståelig.

Vel, det var langt og mye rundt tematikken til «intervjuet» Støre hadde med Aasland men det setter sakene i en kontekst og sammenheng så man ser hele bilde. Enhver leser får selv se «intervjuet» og gjøre seg opp en mening om det men i mine øyne er det så fordummende at det er skremmende.

Det er alvorlig på tide å få avsatt den sittende regjering.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

Over 500 nye abonnenter på to måneder

mest lest