Bondegründere fortviler over nytt forbud: – Kan bli spikeren i kista

Avatar photo
Publisert 3. april 2023 | 22:39

Hvis regjeringen får viljen sin, kan det snart bli forbudt å bestille snus på nett.

Det kommer frem i folkehelsemeldingen som ble lagt frem av helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) fredag forrige uke. Denne meldingen legges fram hvert fjerde år.

Regjeringen har satt seg som mål å gjøre de som er født etter 2010 til en tobakksfri generasjon.

For å oppnå dette, har de blant annet foreslått et forbud mot salg av tobakksvarer på nett.

Regjeringens forbudspolitikk møtes nå av skepsis fra bønder i Trondheim som produserer norsk snus. De er bekymret for at forbudet vil medføre seg uønskede konsekvenser.

Gründerne bak bedriften «Snusbonden» forteller til iNyheter at omtrent 80 prosent av salget deres skjer over nettet.

– Hva slags konsekvenser ville et slikt forbud kunne medføre for bedriften deres?

– Det vil jo bli vanskeligere for oss å selge produktet vårt. Et slikt forbud vil ikke være særlig gunstig for en liten og lokal bedrift som vår. For oss er det nemlig ikke enkelt å få solgt produktet vårt hos de store dagligvarekjedene, forteller snusbonde Håvard Mordal Dretvik.

Vanskelig å få en fot inn hos daglivarekjedene

Han tror et forbud mot nettsalg vil være mest gunstig for de store og etablerte bedriftene som ikke lenger vil få konkurranse fra mindre bedrifter som Snusbonden.

– Nettbutikker er et sted hvor vi kan selge våre lovlige produkter uten å måtte ha en fot innenfor døra hos dagligvarekjedene. Det systemet er veldig kostbart å komme inn i, forteller Dretvik.

Gründeren fra Trondheim forteller også at Snusbonden leverer økologisk og norskprodusert snus med fokus på lokale råvarer og miljøvennlighet.

– Kunder som vil ha et bevisst forhold til snusen de kjøper vil jo gå glipp av et godt alternativ om vi skvises ut av markedet, sier Dretvik.

Netthandel er trygt

Snusgründeren reagerer også på argumentasjonen regjeringen bruker for et slikt forbud.

– I folkehelsemeldingen viser regjeringen til at 5000 dødsfall fremskyndes hvert år på grunn av røyking. Den samme rapporten hyller også New Zealands fremoverlente tobakkspolitikk. Men det regjeringen elegant hopper over i rapporten sin, er at New Zealand opphevet forbudet mot snus for at røykavhengige skulle ha tilgang til et mindre skadelig alternativ, sier Dretvik.

Les også: «Ingen» kjøper bensin- og dieselbil i Norge lenger: – Salget er trolig historie

Snusbøndene fra Trondheim frykter også at regjeringen ser forbi den solide alderskontrollen som kundene må gjennom før de kan handle snus på nett.

– Skal du kjøpe snus på nett må du identifisere deg med Bank ID. Et slikt system kommer man seg ikke gjennom med forfalsket legitimasjon som man kan slippe unna med på en matbutikk, sier Dretvik.

Saken fortsetter under bildet

Snusbonde Håvard Mordal Dretvik (t.h.) sammen med sine kolleger Eirik Volent (i midten) og Anna Widén-Björk (t.v.) Foto: Privat.

De norske snusbøndene i Trondheim opplever det som uheldig at regjeringens forbudspolitikk skal ramme norske bønder.

– Hvis import av snus fra utlandet er en bekymring for regjeringen, så burde de utvikle politikk som forhindrer nettop dette. Et totalforbud mot netthandel av snus vil også ramme norske bedrifter, ikke bare de utenlandske aktørene, understreker Dretvik.

– Frykter du at Snusbonden kan gå konkurs dersom regjeringen innfører forbudet mot netthandel?

– Det er alltid en fare for å gå konkurs for et ungt og lite foretak. Forbudet vil absolutt gjøre det vanskeligere for oss. Omtrent 80 prosent av salget vårt skjer over nett, og hvis vi ikke klarer å flytte denne omsetningen til et annet sted, så kan jo dette være spikeren i kista for oss.

På vei til New York: Skal møte i retten

mest lest