Dømt for misbruk av rettssystemet mot dyrevernorganisasjoner

Avatar photo
Publisert 3. april 2025 | 13:49

En dom fra Brussel tingrett har fastslått at den belgiske kjøttfederasjonen FEBEV har gjort seg skyldig i ondsinnet sabotasje av den offentlige debatten gjennom misbruk av rettssystemet etter et søksmål mot dyrevernorganisasjoner.

Det melder Veggisnytt, som først skrev om saken i Norge.

Det er organisasjonene Tierschutzbund Zürich (TSB) og Animal Welfare Foundation (AWF) som ble anmeldt.

I 2022 publiserte TSB og AWF en video som avdekket alvorlige dyrevelferdsbrudd i slakterier og samlesteder knyttet til FEBEVs hestekjøttforsyningskjede. Videoen viste blant annet hester som ankom slakteriene utmagret, ble slått og sparket av arbeidere, og ble etterlatt uten tilsyn til tross for skader. ​

Kjøttfederasjonen FEBEV hevdet at videoen inneholdt «usann og villedende informasjon» og var «ensidig og ubegrunnet, ikke støttet av konkrete, håndgripelige eller objektive elementer».

Retten avviste disse påstandene og påla FEBEV å betale 12 500 euro i saksomkostninger for sin «åpenbare misbruk av rettsprosessen». Det tilsvarer omtrent 140 000 norske kroner.

Koordinert juridisk strategi mot dyrevernere

Under rettssaken kom det frem at FEBEV hadde koordinert sitt søksmål med den sveitsiske importøren Skin Packing, som også hadde reist lignende søksmål mot TSB i både strafferettslige og sivile saker.

Disse sakene ble avvist i retten.

Den samlede koordineringen antyder bruk av såkalte SLAPP-strategier (Strategic Lawsuit Against Public Participation), hvor sterke aktører utnytter rettssystemet for å kneble og utmatte kritikere gjennom langvarige og kostbare rettsprosesser.

Les også: Mann siktet for å avle ulovlige mutant-sauer verdt 100.000 kroner

Kritikk av villedende markedsføring

FEBEV har også blitt kritisert for sin bruk av merket «Respectful Life» i markedsføringen av hestekjøtt fra Argentina.

Merket gir inntrykk av at dyrene behandles respektfullt, men undersøkelser har avdekket alvorlige dyrevelferdsbrudd knyttet til dette merket.

Den belgiske organisasjonen GAIA kritiserte dette i en kampanje mot dagligvarekjeden Carrefour. FEBEV saksøkte deretter GAIA for 255 000 euro, men også i denne saken vant GAIA frem i retten.

Dommen markerer en viktig avgjørelse i spørsmålet om ytringsfrihet og rettsbruk i dyrevelferdssaker. Den retter også søkelys mot forholdene i internasjonal hestekjøttproduksjon og debatten om et mulig importforbud i EU.

mest lest