Økonom har «billig løsning» på kronekollaps: – Det er noe man kaller «dirty peg»

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 3. juli 2023 | 09:10

Økonomen Olav Chen frykter at husholdningene ofres i rentekappløp.

Storebrand-økonomen forteller til E24 at han tror et fastere grep om kronekursen kan være redningen hvis det blir en «prekær situasjon».

– Jeg vet at det er superkontroversielt. Jeg har pratet med noen som har avfeid dette, sier Chen til avisen.

Chen tror løsningen handler om å styre kronen innenfor et forhåndsbestemt intervall, altså forhåndsbestemte grenser for hvor mye valutaen kan svekkes eller styrkes.

Han forklarer hvis kronen svekker seg for mye eller styrker seg for mye, skal sentralbanken gripe inn i markedet for å få valutaen innenfor grensen igjen.

– Det er noe man kaller «dirty peg». Man definerer et intervall. Det er ikke Norges Bank som kan gjøre det, det er Finansdepartementet, hvor man ønsker at kronen skal ligge med basis i noen grunnleggende forhold, sier Chen til E24.

Han mener en må tenke litt ukonvensjonelt enn kun tenke konvensjonelt som er rentepolitikken i dag. Chen påpeker likevel at han ikke har tenkt gjennom alt, «men jeg tror det er verdt å diskutere».

For at en slik politikk skal kunne ha troverdighet må den støttes av store valutareserver, ifølge Chen.

– Og Norge har verdens største valutareserver i form av Oljefondet. Det er et fond, men i praksis valutareserver, sier Chen.

Chen begrunner ideen med frykt for videre kronesvekkelse, som igjen medfører til inflasjon og høyere renter.

Han nevner også at Kina har et system hvor sentralbanken styrer valutaen innenfor et intervall.

mest lest