INP gremmes over både Høyre og Arbeiderpartiet: – Ingen av dem forstår problemet

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 3. august 2024 | 17:13

– Den aktuelle regjeringen som forstår det INP har forstått om et fremtidig økonomisk bærekraftig Fastlands-Norge, kan komme og snakke med oss etter valget.

Det sier INP til iNyheter.

Produktivitetskommisjonen var en offentlig kommisjon oppnevnt av Solberg-regjeringen 7. februar 2014. Formålet skulle være å kartlegge årsakene til svakere produktivitetsvekst og fremme konkrete forslag som kan styrke produktiviteten og vekstevnen i norsk økonomi.

Kommisjonen leverte to rapporter, og den siste kom i februar 2016. Hovedkonklusjonen i rapporten er at produktiviteten i Norge har falt siden 2005, i likhet med i land vi samhandler med i stor grad. Denne produktivitetssvekkelsen fører til at de offentlige budsjettene vil bli for små til å dekke det høye nivået på velferdsstatens ytelser.

–  Det hjelper vel lite med produktivitetskommisjon, hvis vi skal ha tilbake samme type lederskap som i de siste 11 års regjeringer, sier INP-leder Ann Jorun Hillersøy.

INPs nestleder Øistein Høksnes mener på sin side det er på tide å rope et varsko nå på hvordan de siste 11 års regjeringer har tatt fastlands-økonomien i Norge effektivt ned fra 2013.

– Høyre forsøker å skyve ansvaret over på dagens regjering, sier Høksnes.

Men han minner på at Arbeiderpartiet og Høyre deler ansvaret for det som har skjedd det siste drøye tiåret.  

– Det var Solberg-regjeringen som tok Norge vekk fra verdenstoppen da de overtok i 2013. Likevel gjør det vondt å se hvordan de siste tre år med Støre-regjeringen har sørget for at det har gått enda fortere nedover, stor usikkerhet for investorer i snart alle bransjer, sier Høksnes til iNyheter.

Han og partilederen peker på at Fastland-Norge i 2013 på toppen av verden i inntekter per innbygger.

– Hvis vi ignorerer all fortjeneste vi hadde fra olje- og gassvirksomheten, var vi det nest mest verdiskapende land i den demokratiske delen av verden, etter Sveits. Det burde egentlig ikke vært mulig, men vi klarte det likevel.

– Hva skjedde egentlig?

Høksnes mener Norge hadde løst mye av den «ressursforbannelsen» som fort ødelegger land med rike naturressurser. Det skyldtes det han mener var «dyktig politisk og industriell ledelse gjennom 20 år.» 

–Vi seilte i medvind og kanskje den viktigste årsaken til det, var at driveren i økonomien var kombinasjonen av at vi hadde mange folk med skapende energi kombinert med kapital og stabile forutseende rammebetingelser. Det er denne kombinasjonen som fort skaper arbeidsplassene som ikke er i offentlig sektor. Etter valget i 2013 kom Høyre og FRP til makten, og vi er ikke lenger i nærheten av toppen verdiskapning pr innbygger. Burde ikke Høyre spørre seg selv, hvorfor skjedde det? spør han retorisk.

Hillersøy peker på at offentlig forbruk har steget ukontrollert og den reelle lønnsveksten har sunket mot null

I dag opplever vi drivkraft- og kapitalflukt ut av landet, at mange unge gründere risikerer å miste kontrollen over sine selskap om de ikke flytter ut, og at utenlandsk kapital har mistet mye av sin tillit til norsk økonomi.

Utenlandsk kapital har tapt rundt 600 milliarder euro, bare på fallet i kronekursen de siste årene.

Det som gjenstår er «å få seg størst mulig sugerør inn i Norges pengebinge, Oljefondet.»

Alt skal nå løses med statlige midler og tilskudd, og årsaken til den suksessrike produksjonsveksten opp mot 2013, blir helt oversett, sier Høksnes.

– Dere sabler ned Høyre og FrP. Men Nå har vel ikke dagens regjering gjort det lettere?

– Nei, med dagens regjering har vi fått rammebetingelser som gjør at vi ikke lenger klarer å kombinere kapital, med humankapital, teknologi og naturressurser på en slik måte at produktivitets-gevinster holder seg stor i Fastlands-Norge, svarer Høksnes.

For å opprettholde den velferden alle ønsker å ha, kan man ikke legge ned olje- og gassektoren mener INP.  

– Forutsetningen for utvikling av teknologi og produksjonsvekst, er at det finnes tilgang på langsiktig kapital. INPs forståelse av forutsetningen for langsiktig kapital er riktige rammebetingelser og troen på økonomien. Kapital vil alltid søke å unngå risiko der usikkerheten er for stor, og lete etter der gevinster ser størst ut over tid, sier Høksnes.

Les også: Norge er fortsatt et rikt land – men grunnet udugelighet går det raskt nedover

– Det er tydelig at regjeringene stoler ikke lenger på egne ferdigheter, så alt domineres av innleide kommunikasjonsrådgivere, konsulenter og advokater. Alt outsorces, og politikerne sitter igjen med stikkord for kommunikasjon og det hører vi på at det er det samme budskapet de har å fremføre, uansett problemstilling. Utenfor stikkordene virker som det er lav kunnskap om de reelle problemstillingene, legger Hillersøy til.

– Dere fremstiller Ap og Høyre som et valg mellom pest eller kolera. Hvem er det mest sannsynlig at INP finner felles grunn med om dere skulle komme på vippen etter valget i 2025? spør iNyheter.

Det som er helt klart er at dagens regjering må byttes ut, for den er en enda større utfordring for Norges fastlands-økonomi, enn Høyreregjeringen gjennom åtte år var. Det som er utfordringen, er at det ser ut som ingen av dem forstår hvordan de langsiktige rammebetingelser som er forutsetningen for en utvikling av hele Norge, skal komme på plass, sier Høksnes.

Han mener begge regjeringsalternativene under Ap og Høyres respektive ledelse stikker «hånden ned i honningkrukken, Oljefondet», hver gang de skal dekke opp dårlig økonomisk styring.

Skulle INP komme i en vippeposisjon i 2025, så må det tas helt andre grep for å legge til rette for den produktivitetsgevinsten som Fastlands-Norge må få tilbake, og for at den offentlige økonomien tas ned på at langsiktig bærekraftig nivå. Den aktuelle regjeringen som forstår det INP har forstått om et fremtidig økonomisk bærekraftig Fastlands-Norge, kan komme og snakke med oss etter valget, sier Høksnes og Hillersøy samstemt.

mest lest