Partilederen lover mer synlighet fremover: – INP vil noe, og vi skal noe

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 8. juni 2024 | 15:26

Det var et parti som steg opp fra «intet» til over sperregrensen. De vokste fra null til over 14.000 medlemmer på bare tre år.

Men dermed kom voksesmertene til overflaten.

iNyheter har tatt en prat med Ann Jorun Hillersøy, som har tatt stafettpinnen videre fra Owe Ingemann Waltherzøe og Joar Nesse i Industri- og næringspartiet (INP).

I april ble hun valgt til partileder av et landsmøte som fremsto mer samlet enn mange internt hadde fryktet etter måneder med kritikk og konflikt.

– På den siste TV 2-målingen for juni var INP nede på 0,8 prosent oppslutning. For et halvt år siden var de fleste målinger over 4 prosent. Er du bekymret for at INP har mistet grepet om velgerne?

– Meningsmålinger varierer jo voldsomt, svarer Hillersøy og viser til Nettavisens partimåling for juni, de de fikk 2,5 prosent.

– Så jeg har ikke mistet troen. Når vi ser på både Rødt og MDG har de også vært i denne situasjonen. I dag har de representanter på Stortinget og påvirker norsk politikk. 

Den ferske partilederen meldte seg inn i INP i 2022, da var det bare to år siden partiet ble stiftet på Rjukan i februar 2020. Fra 0,3 prosent ved stortingsvalget i 2021 tok det skikkelig av fra høsten 2022.

INP fikk inn over 240 representanter i lokalvalget i 2023 og endte på over 3 prosent. Det ga medvind og på en enkeltmåling hos Nettavisen kom de over 6 prosent.

Så nådde interne konflikter offentligheten.

Kritikken rettet seg først mot partistifter og primus motor Owe Ingemann Waltherzøe. Dt endte med at han trakk seg i januar. Deretter kom det misnøye mot ytterligere flere av de som var med på Rjukan, ikke minst mot Joar Nesse som fungerte som partileder og som ønsket å fortsette.

Slik ble det ikke. Han kastet håndkleet i april.

Nå er det nesten bare «nye koster» igjen i partiledelsen etter landsmøtet Roen ser ut til å ha senket seg internt.

– Det er mitt inntrykk at det har vært stille i media omkring dere siden landsmøtet. Stemmer det, og hva er i så fall grunnen?

– Inntrykket er korrekt. Nå ble det jo ingen konflikter å skrive om, for nå har ting roet seg. Vi har også vært litt innadrettet nå og jobbet bl.a. med organisasjonen og med strategi, men vi har jobbet godt, så det kommer til å bli mer lyd fra oss fremover, svarer Hillersøy.

Ann Jorun Hillersøy. Foto: Privat

– Det var måneder med intern uro i INP. Har dere stabilisert dere nå og hva har dere gjort siden landsmøtet?

– Ja, vi har fått ny ledelse og sentralstyre som jobber godt sammen. Siden landsmøter har vi jobbet med å sette en kurs og lage en strategi. Programarbeidet er også viktig fremover.

– Det syntes som meg som INP vokste frem i stor grad gjennom engasjement på Facebook før de etablerte mediene begynte å snakke om dere fra våren 2023. Hovedkontoen til INP på Facebook ble jo tatt av Waltherzøes nye DNI. Hvordan og i hvilken grad når dere ut til folk nå?

– Vi når ut til folk ved å holde stands, være til stede, markere oss i lokalpolitikken og jobbe i media og SoMe. I tillegg har vi over 200 folkevalgte i kommunestyrer og på fylkesting som hver dag viser frem politikken vår.

Hvordan skal dere få tilbake velgernes tro på INP?

– Velgerne er alltid til låns, man må fortjene deres oppmerksomhet og deres tillit. Det er lite som er annerledes med INP sin politikk, som velgerne tydeligvis liker, det er alt internbråket som har skremt vekk velgerne. Nå som vi er trygge på oss selv og ikke minst enige med oss selv om veien videre og jobber sammen som et lag vil velgerne komme tilbake. Spesielt når vi får strømlinjeformet programmet og spisset budskapet i våre kjernesaker, sier partilederen optimistisk. 

– Hva er kjernesakene deres nå?

Energipolitikk generelt, næringspolitikk, helsepolitikk og forenkling av offentlig sektor generelt. Den er overadministrert og dyr, sammenlignet med våre naboland. 

– Og til slutt, kanskje et litt vanskelig spørsmål, men angrer du på at du sa ja til partilederjobben?

– Det er jo en ny rolle for meg som innebærer et stort press, men jeg jobber hardt hver dag, og jeg kommer ut av mange komforsoner hele tiden, og det tror jeg er nøkkelen.

Hillersøy forteller at hun denne uken vært i studio og spilt inn en egenskrevet «INP-sang».

– Jeg utfordrer meg selv hver eneste dag, og blir også sterkere for hver dag som går. Jeg får utrolig masse støtte, så jeg har ikke angret et øyeblikk, dette er noe av det smarteste jeg har gjort, mener hun.

Hilersøy mener INP har masse bra mennesker som gjør at hun har «troen på at vi kan snu den negative retningen tidligere og dagens regjering har satt oss på.»

Hun mener partiet består av «ekte folk som ønsker det beste for landet» og at «INP som parti og bevegelse innehar mer glød og kunnskap enn de store systempartiene som kun forvalter sine egne interesser.»

– Nå skal vi sammen gjøre Norge til et av de bedre stedene å bo i en verden som dessverre opplever mye uro og utrygghet. 

INP vil noe, og vi skal noe, understreker hun.

–  Min jobb som partileder er å se medlemmene, heie på dem, gi ros og ris og påse at vi nå jobber sammen som et lag som skal forandre og forbedre Norge. Det er et privilegium å få lov å lede så mange mennesker inn i en historisk valgkamp, og jeg er veldig glad for at partiet valgte meg, avslutter hun.

På Klassekampen og Nationens siste måling for juni publsiert lørdag 9. juni nådde INP 1,4 prosent. Samme resultat som i mai.

iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

Derfor kan venstresiden lefle med bruk av vold – men ikke høyresiden (+)

mest lest