Ex-CIA direktør sier dette om Natos respons hvis Putin bruker atomvåpen

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 3. oktober 2022 | 19:04

David Petraeus er tidligere general og også direktør for CIA. Han sier i et intervju med ABC News at Putin er «desperat» og at han taper på slagmarken. Det han videre sier om Natos respons hvis Putin bruker taktiske atomvåpen, vekker oppsikt.

– Tar du Putins trussel om bruk av atomvåpen seriøst? spør programlederen.

– Man må ta den trusselen på alvor, svarer den tidligere generalen som understreker at han ikke har snakket med Bidens nasjonale sikkerhetsrådgiver, Jake Sullivan, om hva de har formidlet til Kreml om responsen.

Sullivan har tidligere sagt at de har formidlet at konsekvensen ville bli «katastrofale» fro Russland.

– Hva kommer til å skje?

– Hvis det hypotetisk skulle skje, tror jeg vi [USA] ville lede Nato, stille oss i spissen for en kollektiv handling, som ville ta ut alle de russiske konvensjonelle styrkene vi kunne finne og identifisere på slagmarken i Ukraina, og ethvert skip i Svartehavet.

Les også: Om atomtrusselen og sjansene for at Putin styrtes i et kupp

Programlederen spør om bruk av atomvåpen utløser Natos artikkel 5 (den kollektive selvforsvarspakten), siden radioaktivt materiale kan blåse inn over Nato-land.

Petraeus benekter dette. Og Ukraina er ikke del av Nato.

Petraeus sier imidlertid at russisk bruk av atomvåpen i Ukraina er så horribelt at det «må bli besvart». Men ikke med et kjernefysisk svar.

– Vi vil ikke gå inn for en kjernefysisk eskalering her, sier han.

Men det programlederen ikke følger opp og spør om, er om ikke et slikt massivt angrep fra Nato mot russiske styrker nettopp vil utløse Russlands egen atomvåpen-doktrine og slik sett vil kunne utløse en kjernefysisk respons direkte mot Natos styrker eller territorium. Dermed vil artikkel 5 og kjernefysisk eskalering bli konsekvensene også av Petraeus’ foreslåtte respons.

Andre scenarioer

Senator Marco Rubio antydet i et intervju med CNN på søndag at han fryktet at Russland kom til å angripe forsyningsbaser i Polen. Fordi å stoppe Nato fra å forsyne Ukraina var det eneste måten Putin kunne avverge nederlag.

Polen er et Nato-land.

Se intervjuet med Petraeus under.

 

Om atomtrusselen og sjansene for at Putin styrtes i et kupp

mest lest