UD fortsetter å betale til skandalisert FN-organisasjon

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 3. oktober 2022 | 15:00

Tidligere i år ble det avdekket at flere hundre millioner kroner var borte fra FNs kontor for prosjekttjenester (UNOPS). Det hele skjedde mens norske Grete Faremo var sjef der. Men UD betaler fortsatt inn.

Faremo overtok ledervervet i 2014. Hun trakk seg etter press i mai i år. Hennes ambisjon var å gjøre UNOPS mer sentral og viktig i FN-systemet. Det endte med utdeling av penger til tvilsomme forretningsmenn.

Hele historien ble omtalt som «surrealistisk».

Faremo og hennes medarbeider hadde «betrodd titalls millioner dollar, hele byråets investeringsportefølje på den tiden, til en britisk forretningsmann,» skrev New York Times i mai. Det etter å ha møtte ham på en fest. De ga også datteren hans 3 millioner dollar for å produsere en popsang, et videospill og et nettsted som «fremmer bevissthet om miljøtrusler mot verdenshavene».

UNOPS var egentlig en nokså anonym organisasjon med hovedkvarter i København. Faremo ønsker å endre den. Hun lovet å kutte byråkrati og gjøre UNOPS mer effektivt. Hun ville også begynne å låne ut penger, som de fikk fra andre FN-organisasjoner.

Skandalen begynte med en fest i New York i 2015. På festen ble hun og nestlederen hennes, en ukrainer ved navn Vitaly Vanshelboim, introdusert til den britiske forretningsmannen David Kendrick og hans datter Daisy. Introduksjonen av dem ble gjort av en italiensk forretningsmann.

De fant tonen.

I 2017 ble de første pengene utbetalt, 3 millioner dollar til en organisasjon ledet av datteren Daisy Kendrick (nesten 30 millioner norske kroner). Hun var nyutdannet og uten erfaring. Det skulle være en miljøorganisasjon hun drev. Den het «We are the Oceans». Det var ingen forutgående utlysning.

En av aktiviteten var produksjonen av en sang, som Faremo selv fremførte i en nesten tom FN-sal. Faremo hevder å ha sangbakgrunn. Hun er også tidligere justis- og forsvarsminister i Ap-regjeringer.

Neste år, i 2018, kunngjorde FNs kontor for prosjekttjenester (UNOPS) at de ga sine første lån. I løpet av de neste to årene lånte det 8,8 millioner dollar til et selskap som investerer i en vindpark i Mexico og 15 millioner dollar til et annet selskap for prosjekter med fornybar energi. Ytterligere 35 millioner dollar gikk til å bygge boliger i Antigua, Ghana, India, Kenya og Pakistan, prosjekter overvåket av et tredje selskap.

Internt i UNOPS var det medarbeidere som prøvde å varsle, men uten resultat. Flere sluttet.

«Investeringene» førte ikke til noe. 400 millioner kroner viser fasiten over hvor mye som er borte, skriver NRK i en oppdatering om saken. FN begynte å undersøke tilbake i 2021. Det tok et helt år før Faremo trakk seg. Hun sier hun tar ansvaret, men at hun ikke kjente alle detaljer i prosjektene.

Faremos endring med UNOPS var å låne pengene fra andre FN-organisasjonen og videre til private aktører som skulle gjennomføre prosjektene. Alt for å øke UNOPS, og hennes, prestisje, hevdet interne kritikere

Betaler fortsatt

I 2021 ga Norge 155 millioner kroner til UNOPS. Til tross for at skandalen har vært kjent i snart et halvt år, har UD ikke stanset pengeoverføringene slik blant annet Finland og USA har gjort.

– Vi avventer til vi vet mer. Men det er ingen direkte norsk støtte til prosjektet det handler om her, og vi har ingen grunn til å mistenke feil i prosjektene Norge støtter, sier statssekretær i Utenriksdepartementet Bjørg Sandkjær (Sp).

Men hun hevder UD ser alvorlig på saken likevel.

– Ja, det er alvorlig. Vi må passe på at FN fungerer som det skal, og har blitt ekstra obs på det etter denne saken. Interne tilsynsrutiner må bli bedre, og vi følger ekstra opp i andre FN-organer for å sikre at dette ikke kan skje der, sier hun til NRK.

– Godtroende

Utenrikspolitisk talsmann i Frp, Christian Tybring-Gjedde mener Norge er «typisk godtroende». Han vil stoppe Norges overføringer til FN-organet UNOPS.

– Her har det jo vært misbruk av penger på ett eller annet vis, og Norge fortsetter å pøse inn penger. Norge er så godtroende, helt til det motsatte er bevist, sier Tybring-Gjedde til NRK.

– Dette er potensielt veldig alvorlig, sier Tybring-Gjedde.

Han synes det er underlig at utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) ikke er tydeligere. Hun har ikke besvart NRKs forespørsler om å stille til intervju.

– Det er mulig dette bare er toppen av isfjellet. Jeg frykter at det er veldig mye penger i FN-systemet som blir sløst bort, sier Tybring-Gjedde.

I Danmark har danske Økokrim startet etterforskning av saken.

Slik vil Barth Eide redde Norge fra klimakatastrofe

mest lest