Sparer du en tusenlapp i måneden kan du pensjonere deg med 9 millioner

Avatar photo
Publisert 3. november 2022 | 19:43

– Det er veldig mye gratis penger du går glipp av hvis du ikke sparer i fond.

Albert Einstein kalte rentes rente-effekten for verdens åttende underverk.

– Helt enkelt handler renters rente-effekten om å få avkastning og tjene penger på allerede sparte penger, forklarer forbrukerøkonom Derya Incedursun til Nettavisen.

Det skal nemlig ikke så mye til for å få langt mer penger på kontoen enn du har i dag. Bare ved noen få klikk kan du begynne å spare penger i fond i nettbanken din.

– Avkastningen du får på pengene dine vil bli enorm hvis du sparer i fond over mange år. Selve avkastningen kan utgjøre en langt større sum enn de pengene du selv har satt inn til sparing, sier Cecilie Tvetenstrand, forbrukerøkonom i Storebrand til Nettavisen.

Tvetenstrand sier at det er veldig mye gratis penger du går glipp av hvis du ikke sparer i fond.

Aksjefond kan gi høy årlig avkastning

Finans Norge bruker i sine utregninger en årlig forventning om avkastning i aksjemarkedet på 5,75 prosent.

Dette er et moderat anslag sammenlignet med andre estimeringer.

Verdensindeksen MSCI World, som de fleste globale indeksfond følger, har gitt en årlig netto avkastning på over 10 prosent siden oppstarten i 1969. Også Oslo Børs har hatt over 10 prosent i snitt i året siden 1996.

Den gjennomsnittlige årlige avkastningen fra den amerikanske indeksen S&P500 har vært 11.82% mellom 1928 og 2021.

Du kan enkelt pensjonere deg som millionær

Ifølge kalkulatoren som er utviklet av Nettavisen og Storebrand, så vil man sitte igjen med 9,092,974 kroner hvis man sparer en tusenlapp hver måned gjennom et arbeidsliv på 40 år, i et fond med en avkastning på 12 prosent i året.

Sparer man tre tusenlapper i måneden gjennom 60 år med den samme avkastningen, så vil man sitte igjen med 254,305,316 kroner.

Økonomiprofil Dave Ramsey oppfordrer også til sparing i fond

Den kjente amerikanske radioverten Dave Ramsey har også anmodet sine lyttere til å spare i aksjefond i en årrekke.

I en video med 3,3 millioner visninger, sier Ramsey at man enkelt kan pensjonere seg som mangemillionær hvis man bare sparer en liten sum hver måned i et alminnelig aksjefond.

– Hvis du lytter til programmet mitt, og du er under 40 år gammel, så har du ingen andre enn deg selv å klandre hvis du pensjonerer deg fattig.

Les også: Foreldre frykter for barnas sikkerhet på ungdomsskole

Videre sier han at en vanlig arbeider skaper en hel formue gjennom arbeidslivet sitt.

– Pensjonerer du deg fattig så må du altså ha klart å rote bort en hel formue som du selv har skapt. Det er din egen feil om du jobber ræva av deg gjennom et helt arbeidsliv, for så å sitte igjen uten noen ting å vise til.

Ramsey sier det er helt absurd for en person med en gjennomsnittlig inntekt i et vestlig land å ikke pensjonere seg som millionær.

Sveits forbyr Tyskland å sende sveitsiske våpen til Ukraina

mest lest