FHI: Eldre og risikogruppene bør vaksinere seg nå!

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 3. november 2023 | 15:20

Norge opplever økende forekomst av korona og influensa, samt en tydelig økning i antall nye innleggelser med korona, melder Folkehelseinstituttet (FHI) i en pressemelding.

Det viser tall fra FHIs overvåkingsstatistikk.

– FHIs overvåking tyder på at forekomsten av covid-19 og influensa øker. Vi ser en økende trend i de fleste overvåkingskildene våre, sier områdedirektør Trygve Ottersen i FHI. 

FHI frykter for vaksinasjonsgraden blant de mest utsatte.

– Vi er bekymret for at for få i risikogruppene er vaksinert, sier Ottersen.

Det vi nå ser, kan være en tidlig begynnelse på vinterens utbrudd, mener FHI.

Overvåkingstallene viser en markant økning i sykehusinnleggelser med laboratoriebekreftet covid-19, fra 287 innleggelser i uke 42 til 397 innleggelser i uke 43. Samtidig er det en tydelig økning i sykehusinnlegger som følge av influensa, fra 15 innleggelser i uke 42 til 35 innleggelser i uke 43.

Det skriver FHI i sin pressemelding.

– Dersom trenden fortsetter og gir et tidlig utbrudd av luftveisinfeksjoner, kan unødvendig mange bli alvorlig syke, antall sykehusinnleggelser kan derfor bli unødig høyt og legge stort press på behandlingskapasiteten, sier områdedirektøren.

Spesielt blant barn i risikogruppen er utsatt.

 Bare 3,2 prosent av barn i risikogruppene for influensa er foreløpig vaksinert.  

– Vi er bekymret for at så få barn i risikogruppene for influensa er vaksinert. Her må det gjøres en ekstra innsats for å unngå alvorlig sykdom blant utsatte barn, sier Ottersen.  

mest lest