NRK beklager narkotikapåstand

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 3. november 2023 | 18:13

NRK har sett seg nødt til å beklage en feil i sin sending i går, torsdag klokken 19.

I Dagsrevyen ble det rapportert en påstand om at kronprinsesse Mette-Marit hadde en fortid med narkotikabruk. NRK har senere beklaget det de selv mener er feilinformasjon.

NRK mener selv at de ikke hadde grunnlag for påstanden, og har siden redigert bort feilen.

Under det åtte minutters lange segment om kronprins Haakons nye biografi med tittelen «Haakon. Historier om en tronarving», ble det inkludert et forhåndsinnspilt innslag som omhandlet kronprinsparets utfordringer i tiden etter at deres forhold ble kjent for offentligheten.

Der ble det hevdet at kronprinsesse Mette-Marit hadde en «utagerende ungdomstid med narkotikabruk».

Imidlertid har kronprinsessen tidligere offentlig tatt avstand fra narkotikabruk.

– Vi brukte en formulering som vi mener vi ikke hadde grunnlag for, hvor vi slår fast at hun hadde et utagerende narkotikabruk. Vi hadde et behov for å rette opp i det. Kronprinsessen selv har sagt hun levde utsvevende, og hun har sagt at hun tar avstand fra narkotika, sier Berge.

Knut Magnus Berge, redaktør i NRKs nyhetsdivisjon, har uttalt til Dagbladet at de selv oppdaget feilen og erkjente behovet for å rette opp i formuleringen som ble brukt i innslaget.

Han påpekte at uttalelsen i «Dagsrevyen» gikk lenger enn det som kunne begrunnes, og at de derfor har valgt å fjerne denne feilinformasjonen i senere sendinger.

– Vi har ikke fått noen reaksjoner, vi oppdaget det selv. Vi har formulert oss på en måte som gikk lenger enn vi hadde grunnlag for. Det rettet vi opp i neste sending, sier han til Dagbladet.

På spørsmål om hvorfor feilen først ble oppdaget etter publisering, til tross for at innslaget var forhåndsinnspilt og redigert, gjentok Berge det samme budskapet.

NRK hevder de selv oppdaget feilen internt, og har ikke mottatt reaksjoner fra Det kongelige hoff eller andre relevante parter i etterkant.

Dagbladet har forsøkt å kontakte Guri Ofstad Varpe, kommunikasjonssjef ved Det kongelige hoff, for kommentarer, men har foreløpig ikke fått svar.

Rykter om Mette-Marits fortid med rusmidler har florert nå i et par tiår. Disse påstandene har oppstått blant annet fra tidligere venner av kronprinsessen fra hennes ungdomstid.

Blant disse ryktene skal det også ha vært snakk om et videobevis, som innehaver har blitt tilbudt betydelige summer for.

mest lest