Økokrim vil ikke etterforske Erna Solberg: – Jeg er fortsatt lei meg

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 3. november 2023 | 10:32

Økokrim har avgjort at de ikke skal starte etterforskning av Sindre Finnes, og mener det ikke er rimelig grunn til å undersøke om det foreligger straffbart forhold etter aksjehandlene.

– Økokrims anliggende har vært å vurdere om det er holdepunkter for at det har forekommet overtredelser av verdipapirhandelloven. Det har vi ikke funnet indikasjoner på, sier sjef for Økokrim Pål K. Lønseth i en pressemelding.

– Økokrim har vurdert Finnes’ verdipapirtransaksjoner i perioden Solberg var statsminister, fra 2013 til 2021. Konkret har Økokrim sett på om det er holdepunkter for at innsideinformasjon kan ha tilflytt Finnes, enten fra Solberg eller andre kilder, og om det er holdepunkter for at han har utnyttet slik informasjon i sine investeringer, skriver Økokrim videre og legger til:

– Beslutningen er nå klar, og Økokrim har konkludert med at det ikke er rimelig grunn til å undersøke om det foreligger straffbart forhold.

Økokrim har undersøkt saken i syv uker, de har gått gjennom om lag 3300 aksjehandlene Sindre Finnes gjorde mens hans kone var Norges statsminister.

Økokrim-sjef Pål Lønseth vil legge frem beslutningen og svare på spørsmål på et pressetreff klokken 12.

Solberg presenterte gråtkvalt omfanget av aksjehandelen på en pressekonferanse i midten av september. Da sa hun at ektemannen hadde handlet langt mer enn hun var klar over, «til tross for at han ble fortalt og visste at det var galt», og at han prøvde å skjule det både for henne og omverden.

– Det er et alvorlig tillitsbrudd, sa Solberg på pressekonferansen.

Jeg er fortsatt lei meg
Det sier Erna Solberg til VG om Økokrim sin avgjørelse om å ikke etterforske Sindre Finnes og Erna Solberg selv.

– Jeg tar Økokrim sin avgjørelse til ettereting og er glad for at de ser ut til å ha gjort en grunding gjennomgang. Jeg har hele tiden vært tydelig på at jeg aldri har delt innsideinformasjon med Sindre, sier Solberg.

– Nå må saken bli lagt død, sier Finnes advokat til  NRK.

– Finnes er veldig lettet over at de har kommet til den konklusjonen, selv om det er forventet slik vi har sett det, sier advokat Thomas Skjelbred til kanalen.

mest lest