Strømstøtteordningen for bøndene blir ikke videreført i 2023

Avatar photo
Publisert 3. desember 2022 | 14:44

– Vi er målløse og sjokkert. Vi ble lovet av fremtredende personer i regjeringspartiene at dette skulle vi få ha frem til sommeren. Nå er vi veldig skuffet.

Det sier bonde Sigmund Rangen til NRK.

Han har opp mot 1 million kroner i økte kostnader på gården sin på grunn av høye strømpriser. I august alene hadde bonden nesten 90.000 kroner i ekstrakostnader knyttet til strøm.

Nå må Rangen kanskje ta opp lån for å drive gården sin.

Fram til september var taket på 20.000 kWt i strømstøtte til bøndene. Senterpartiet økte støtten til 60.000 kWt, som skulle vare fram til nyttår.

Men etter enighet om strømstøtteordningen i revidert statsbudsjett, senkes taket på strømstøtte til 20.000 kWt.

Alt over 20.000 kWt er dermed fullpris.

Må kanskje ta opp lån for å drive gården

Rangen frykter at januar og februar vil gi fem til ti minusgrader, samtidig som grisene hans trenger mellom 20 og 25 grader inne.

– Vi kan ikke spare strøm. Vi er avhengige av at dyrene har det godt. Det vil bety at hele overskuddet forsvinner, og vi må muligens låne penger for å drive gård, sier Rangen.

Håkon Varhaug er bondelagsleder på Varhaug. Han sier at dette rammer bøndene som produserer stort. For eksempel bønder med kombinasjonsbruk med både grønnsaker og dyr.

Les også: Publiserte «avsløring» om Twitter-sensur

– I verste fall må de redusere matproduksjonen. Klarer de å holde kjølen i gang, eller må de skru den av? Vi vet ikke. Usikkerheten er veldig stor, sier han.

Ifølge Varhaug har stortingsrepresentant Geir Pollestad fra Senterpartiet skriftlig garantert at de skulle få beholde støtten på 60.000 kWt frem til juli 2023.

Vil legge seg flat

Pollestad innrømmer overfor NRK at han kan ha vært noe utydelig rundt hvorvidt bøndene skulle få beholde strømstøtten ut på nyåret.

– Hvis vi kommer til 1. januar og den går ned til 20.000 kWt skal jeg legge meg så flat som bare det, men inntil videre bretter vi opp ermene og jobber for å finne en løsning.

Pollestad sier at hvis de ikke klarer det, så forstår han at folk vil bli skuffet.

Norge sender rakettvåpen for 280 millioner til Ukraina

mest lest