Publiserte «avsløring» om Twitter-sensur

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 3. desember 2022 | 06:54

Twitter stanset delingen av en sak om Joe Bidens sønn Hunter Biden som New York Post publiserte like før valget i 2020. Nå publiserer journalisten Matt Taibbi interne avsløringer.

I e-poster fra Hunter Bidens laptop kommer det frem at han introduserte sin far Joe Biden,daværende visepresident til en toppsjef i et ukrainsk energiselskap. Dette skjedde mindre enn et år før Biden skal ha lagt press på Ukraina om å sparke en aktor som etterforsket dette selskapet.

Twitter-eier Elon Musk avslører hva som førte til at teknologigiganten holdt tilbake viderespredningen av Hunter Biden-historien i de siste ukene av presidentvalget i 2020.

Twitter-sjef Elon Musk sa fredag at han ville gi ut detaljer om det han karakteriserte som Twitters «undertrykkelse» av en kontroversiell historie om Hunter Bidens bærbare datamaskin som ble publisert før valget i 2020, skriver Business Insider.

New York Post-historien om den bærbare datamaskinen ble publisert i oktober 2020, mindre enn en måned før valget.

Historien er om e-poster hentet fra en bærbar datamaskin som tilhørte Hunter Biden: New York Post skriver at de fikk vite om e-postenes eksistens fra Trumps tidligere sjefstrateg i Det hvite hus, Steve Bannon, og fikk tak i e-postene fra Trumps daværende personlige advokat, Rudy Giuliani.

Twitter begrenset i utgangspunktet distribusjonen av historien, med henvisning til bekymringer for at den kunne være et resultat av en utenlandsk desinformasjonskampanje.

I forrige måned tvitret Musk at det å slippe interne diskusjoner om beslutninger om historien «er nødvendig for å gjenopprette offentlig tillit».

Musk ga ut avsløringene om Hunter Bidens bærbare datamaskin på Twitter gjennom Substack-journalist Matt Taibbi.

– Noen av de første verktøyene for å kontrollere tweet ble utformet for å bekjempe spam og økonomiske svindlere. Sakte, over tid begynte Twitter-ansatte og ledere å finne flere og flere bruksområder for disse verktøyene. Utenforstående begynte å be selskapet om å sensurere, først litt, så oftere, så hele tiden, skrev Taibbi, ifølge Fox News.

– I 2020 var forespørsler fra tilknyttede aktører om å slette tweets rutine. En leder ville skrive til en annen: «Mer å anmelde fra Biden-teamet.» Svaret ville komme tilbake: «Håndtert».

Taibbi delte et skjermbilde av den utvekslingen i oktober 2020 med lenker til tweets Bidens team ønsket å slette.

– Begge partier hadde tilgang til disse verktøyene. I 2020 ble for eksempel forespørsler fra både Trumps Hvite hus og Biden-kampanjen mottatt og utført. Imidlertid…  Dette systemet var ikke balansert, skrev Taibbi.

Taibbi skriver at Twitters system for å kontrollere og sensurere meldinger etterhvert ble veldig ubalansert. Siden de aller fleste ansatte hos Twitter var Demokrat-velgere.

Den resulterende i en skjevbalanse ved beslutninger om innholdsmoderering. Men det er også vurderingen til flere nåværende og tidligere ledere på høyt nivå, sier journalisten.

Twitter-filene som viser hvordan selskapet holdt tilbake viderespredningen av Hunter Bidens laptop-historie.

– Det er ingen bevis – som jeg har sett at regjeringen hadde en rolle i sensur av Hunter Bidens laptop-historie, men at beslutningen ble tatt på de høyeste nivåene av selskapet, tvitret Taibbi.

– De bare fant på noe, er hvordan en tidligere ansatt karakteriserte beslutningen. «Hacking» var unnskyldningen, men i løpet av få timer skjønte stort sett alle at det ikke kom til å holde. Men ingen hadde guts til å reversere det, skrev Taibbi.

Taibbi delte deretter et skjermbilde av en utveksling mellom Gadde, Twitters tidligere «Trust and Safety-sjef» Yoel Roth og Twitter-talsmann Trenton Kennedy, som skrev «Jeg sliter med å forstå det politiske grunnlaget for å merke dette som utrygt.»

– Kan vi sannferdig hevde at dette er en del av våre retningslinjer? Twitters tidligere visepresident for Global Comms Brandon Borrman spurte på samme måte den gangen, ifølge et eget skjermbilde delt av Taibbi.

Twitters tidligere advokat Jim Baker svarte: «Jeg støtter konklusjonen om at vi trenger flere fakta for å vurdere om materialene ble hacket», men la til «det er rimelig for oss å anta at de kan ha vært det, og at forsiktighet er berettiget.»

Taibbi understreket hvor tilsynelatende uvitende Dorsey var om ulike handlinger Twitter tok som ble bestemt uten hans viten, og pekte på en e-post han sendte til Gadde av en artikkel Taibbi selv skrev å være kritisk til Twitters handlinger.

– Det er flere tilfeller i filene til Dorsey som griper inn for å stille spørsmål ved suspensjoner og andre modereringshandlinger, for kontoer over hele det politiske spekteret, tvitret Taibbi.

Når det gjelder den såkalte «hack materials» -politikken Twitter fortsatte å sitere på den tiden, siterte Taibbi «flere kilder» som sier at politikken normalt krevde et offisielt / rettsbekreftelse som viser funn av et hack. Men et slikt funn vises aldri gjennom det en Twitter leder beskriver som en 24-timers «virvelvind», i selskapsomfattende rot.»

Ønsker republikanerne «Lykke til» i planene om å etterforske Hunter Biden

mest lest