Vinneren av sløseriprisen for 2022 er kåret

Avatar photo
Publisert 4. januar 2023 | 14:34

Sløseriprisen ble etablert i 2015 av Skattebetalerforeningen som tidlig fikk Nettavisen med på laget. De har siden da kåret en vinner av Sløseriprisen nesten hvert år.

Prisen skal tildeles verstingen i sløsing med dine skattepenger.

Juryens medlemmer nominerer hvert sitt prosjekt til prisen. Fem kandidater blir så presentert av nettavisen, før leserne til slutt avgjør vinneren i en avstemning.

Dette var kandidatene for sløseriprisen 2022:

  • Oppussing av Nationaltheatret
  • Sammenslåing og oppløsning av Viken fylke
  • Fornebubanen
  • Milliardinvestering i nye helikopter
  • Milliardsprekk for Oslos vannforsyning

Så langt er prisen delt ut fem ganger. Den første prisen gikk til Stortinget etter deres byggeprosjekt gikk på en budsjettsmell på 2400 prosent over planlagt pengebruk. Siden har mottagerne vært NAV, Helse Sør-Øst, Vestlandet Fylkeskommune og Europavei 39.

Årets vinner

I år er det Forsvarsdepartements bestilling av de franske NH90-helikoptrene som vant sløseriprisen.

Det var forbrukerøkonom og «Luksusfellen»-programleder Hallgeir Kvadsheim som nominerte vinneren. Han sier følgende om prosjektet:

– På tross av alle advarsler og røde flagg har ingen evnet å skjære gjennom å si at nok er nok – før nå – et par tiår senere. Dette er dessverre noe som går igjen i flere saker i Sløseriprisen. Den manglende evnen til å kutte i prosjekter som går i feil retning. Ansvar pulveriseres, spesielt i prosjekter som har lang tidshorisont, sa Kvadsheim til Nettavisen i forbindelse med nominasjonen.

Noen fakta om «Helikopterskandalen»

I juni kom det ut at den norske stat ved Forsvaret vil returnere de 8 helikoptrene litt over 20 år etter at bestillingen ble gjort. I alt skulle det være 14 maritime helikoptre av typen NH90. Forsvaret har rett og slett ikke fått helikopterne til å fungere.

Kostnadene var estimert til 5 milliarder kroner, men i 2018 estimerte Riksrevisjonen at kostnadene var på i overkant av 8 milliarder kroner.

«Helikoptrene har så langt gitt få flytimer, har lav tilgjengelighet og svært begrenset operativ virksomhet. Helikoptrene har stort vedlikeholdsbehov og meget høye driftskostnader,» heter det i rapporten fra Riksrevisjonen. I rapporten pekes det på at NH90 ved kontraktsinngåelsen bare var en prototype, altså kunne det ikke vises til noen produksjon.

NH90-helikopteret, som Norge har slitt med i over 20 år, er i all hovedsak produsert av det franske selskapet Airbus. Helikoptrene skulle leveres mellom 2005-2008. Men det første helikopteret kom først seks år på overtid. Og ikke nok med det: Det ble avdekket 800 avvik på helikopteret.

Les også: Det miljøvennlige bussprosjektet kostet 150 millioner – nå står de parkert

21 år og 8 milliarder har gått til prosjektet. Verken Forsvarsdepartementet, Forsvarsmateriell eller Forsvaret har «fulgt opp anskaffelsen godt nok», mener Riksrevisjonen.

Nå begynner kampen om å levere materiell tilbake og kreve penger tilbake. Samtidig må Forsvaret lete etter nye alternativer.

Nettavisen skriver at de har informert forsvarsminister Bjørn Arild Gram om at NH90-helikopterne vant Sløseriprisen og spurt forsvarsministeren om hva han tenker om at prosjektet vant. De melder at ministeren ikke ønsker å kommentere saken.

Nå har de lagt en plan: − Vi skal få ned strømprisen

mest lest