Krisetall for INP etter uro og splittelse: – Vi gir ikke opp

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 4. februar 2024 | 16:23

Det var en viss spenning til om velgerne hadde fått med seg bråket, Men det ser ut til at maktkamp, «kupp» og Owe Ingemann Waltherzøes avgang fra INP og dannelse av nytt parti, DNI, har fått middelbare konsekvenser.

Fra en knallmåling og rekord på InFacts måling for Nettavisen i januar på 6,1 prosent faller INP hele 3,8 prosentpoeng til 2,3 prosent i februar. Det er mer enn en halvering.

– Det er den første indikatoren på at det er i ferd med å sprekke for INP. Målingen indikerer at velgerne kanskje er på vei til å splitte sine stemmer, sier valganalytiker Svein Tore Marthinsen til Nettavisen.

Til lokalvalgene i september 2023 fikk INP over 3 prosent av stemmene. På de fleste målinger deretter har de ligget over sperregrensen på 4 prosent og med det vært over eller på nivå med partiet som MDG, KrF og Rødt.

– Det er ikke noe kjekt at vi går så mye tilbake, men jeg hadde ikke regnet med noe annet. Det har vel sine naturlige årsaker i forhold til de siste tids hendelser i partiet, sier nåværende partileder Joar Nesse om «krisetallene».

Han toner imidlertid medlemsflukten i partiet og sier «kun» 1000 av 14.000 medlemmer har meldt seg ut.

– Vi gir ikke opp, sier han.

Samtidig melder Owe Ingemann Waltherzøe på Facebook at hans nye parti, Det norske industripartiet (DNI), har fått over 1000 medlemmer siden oppstart for en uke siden.

Men lokallagene ser ut til å forbli i INP og følger ikke Waltherzøe over til DNI.

Avisen Altinget har kontaktet kontaktet 30 av kommunestyregruppene til INP, i de lag der de er i flertallskonstellasjoner. 29 sier at de forblir i INP, mens i Haram har de ikke bestemt seg ennå, skriver NTB.

Høyre er frem 3,3 prosentpoeng og er klart største parti med 26,8 prosent på målingen. FrP ligger nesten flatt på 14,6 prosent. Alle stortingspartiene er over sperregrensen på denne målingen.

mest lest