Wagner-sjefen ber Zelenskyj om å forlate Bakhmut

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 4. mars 2023 | 01:35

Sjefen for den russiske paramilitære Wagner-gruppen, Jevgenij Prigozjin, sier at hans tropper kjemper mot gamle menn og barn i Bakhmut.

Prigozjin sier at hans krigere «praktisk talt» har omringet byen i Øst-Ukraina, som Russland har forsøkt å erobre i flere måneder.

Kampen om industribyen har kostet mange liv og enda mer ressurser.

Bare én vei er fortsatt under ukrainsk kontroll, la Jevgenij Prigozjin til i en video lagt ut på nettet, der han oppfordret den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj, til å forlate byen.

– Hvis den profesjonelle ukrainske hæren kjempet her før, er det nå for det meste eldre og barn, hevder han i videoen.

Artikkelen fortsetter.

Prigozjins menn har stått i spissen for angrepet i det østlige Ukraina i flere måneder. Bakhmut er sentrum av forsvarslinjen som er etablert i Donetsk-regionen.

Moskva, som omtaler byen som Artyomovsk, ser på Bakhmut som et viktig springbrett for å erobre større byer som Kramatorsk og Slavjansk.

Ukraina forberedte nå omfattende nye forsvarsstillinger, inkludert rundt den nærliggende byen Kramatorsk.

Fredag ble det observert store mengder militærtrafikk på veier i nærheten, og det ble hevdet at flere broer i nærheten av byen var ødelagt. Video lagt ut på nettet viste sprengningen av en jernbanebro over Bakhmutka-elven øst for byen, mens andre opptak hevdet å vise skader på en liten veibro.

Russiske granatangrep ble sett treffe ruter som fører vestover ut av Bakhmut, i det som ser ut til å være et forsøk på å blokkere ukrainske styrkers tilgang inn og ut av byen.

Volodymyr Nazarenko, en nestkommanderende i Nasjonalgarden i Ukraina, sier til ukrainske NV Radio at situasjonen er «kritisk», og at kampene pågår «døgnet rundt».

Sjefen for en ukrainsk droneenhet som er aktiv i Bakhmut, Robert Brovdi, som går under navnet «Madyar», sa i en video lagt ut på sosiale medier at hans enhet hadde blitt beordret av militæret til å trekke seg tilbake umiddelbart. Han sa at han hadde kjempet der i 110 dager, skriver The Guardian.

Uttalelser på sosialmedier utstedt av ukrainske soldater som kjemper i Bakhmut-området syntes å antyde at de holdt sine stillinger, men under intenst press.

–Venner, for øyeblikket er det ingen tilbaketrekning av tropper fra Bakhmut, sa en soldat fra den 93. mekaniserte brigaden på Twitter. Kampene fortsetter i alle områder av byen, den 93. står og fortsetter å utføre oppgavene som er tildelt den. Situasjonen er faktisk komplisert, men stol bare på offisielle kilder og ikke få panikk.

Bakhmut brenner: – Det er fullstendig blodbad – de gir faen

mest lest