Ny studie viser at ultrabearbeidet mat øker risikoen for å dø av hjerte- og karsykdom med 50 prosent

Avatar photo
Publisert 4. mars 2024 | 21:29

En ny paraplystudie som tar for seg 14 store artikler og omfatter nesten 10 millioner mennesker, konkluderer med at ultrabearbeidet mat kan kobles til økt risiko for 32 alvorlige helsetilstander.

I studien kommer det og frem at et høyt inntak av ultrabearbeidet mat øker risikoen for å dø av hjerte- og karsykdom med 50 prosent.

Ultrabearbeidet mat inneholder ofte mye sukker, fett og salt, men lite vitaminer og fiber, og kan utgjøre opptil 58 prosent av det totale daglige energiinntaket i visse land.

Forskerne bak studien mener funnene deres støtter behovet for folkehelseintervensjoner for å minimere inntaket av denne typen mat globalt.

Andre helseproblemer som kan oppstå ved høyt inntak av slik mat kan være søvnmangel, fedme, kreft, astma, angst og vanlige psykiske lidelser.

Slik mat er mest konsumert i land der inntekten er høy. Men forbruket har også økt raskt i mer fattige land, skriver NRK.

Ultraprosessert mat er produkter med høy prosesseringsgrad. Slik mat inneholder ofte industriprodukter med mange ingredienser og flere av disse er uvanlige i kjøkkenet, eksempler er fargestoffer, emulgatorer og fortykningsmidler. Maten er ofte laget ved å kombinere flere prosesstrinn eller omfattende bearbeiding.

Eksempler på ultrabearbeidet mat inkluderer:

  • Industribrød
  • Kaker
  • Kjeks
  • Donuts
  • Cheerios
  • Cornflakes
  • Sjokolade
  • Brus
  • Smågodt
  • Soyamelk
  • Havremelk
  • Mandelmelk
  • Rismelk
  • Salami
  • Fiskepinner
  • Proteinpulver
  • Margarin
  • Leverpostei
  • Plastpakkede muffins

Vil man unngå ultrabearbeidet mat, kan man velge råvarer og ubehandlet mat der næringsstoffene er intakte. Eksempler på dette er blant annet:

  • Ferskt kjøtt
  • Fisk
  • Egg
  • Melk
  • Enkelte oster
  • Frukt og grønt
  • Usaltede nøtter
  • Hele korn
  • Belgvekster

Hensikten med prosessering av mat er å øke salget og inntjeningen, i tillegg til å utvide holdbarheten på matvarene.

Ulempen er at dette kan redusere ernæringskvaliteten.

I det siste tiåret har det kommet ut mange studier som knytter denne typen mat til mange sykdommer, som fedme, hjertesykdom og kreft. Antallet slike studier har økt voldsomt de aller siste årene.

mest lest