Dermed er Finland med i Nato – etter 74 år

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 4. april 2023 | 15:55

Klokken 14.45 tirsdag ettermiddag overleverte Finlands utenriksminister Pekka Haavisto de formelle dokumentene som bekrefter Finlands fulle medlemskap i Nato.

USAs utenriksminister Antony Blinken mottok dokumentene på vegne av USA, som formelt arkiverer dokumentene. Seremonien fant sted i Brussels.

Russland har brust med fjærene som en følge av Finlands inntreden. Dmitrij Peskov, president Putins pressetalsmann, hevder at det finske medlemskapet er en direkte trussel mot Russlands sikkerhet.

President Sauli Niinistö sier det er en lettelse å fullføre prosessen.

– Putins melding i desember 2021 om at Nato måtte stenge for nye medlemmer, var avgjørende for at Nato-diskusjonen startet i Finland. Vi vil ikke at andre skal bestemme hva vi kan gjøre og ikke kan gjøre, sa den finske presidenten ifølge VG.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg er fornøyd.

– Russland har over mange år rustet opp og modernisert sine styrker mot grensene til Finland og mot Norge, og sitt nærvær i Arktis. Nå har vi også sett at Russland er villig til å bruke militær makt mot naboland. Derfor har vi styrket Nato militært, og vi investerer i nye kapasiteter, sa Stoltenberg på et pressemøte tirsdag morgen.

Finland er med dette det 31 landet som blir med i alliansen som ble etablert 4. april i 1949. Sveriges søknad er fortsatt på hold i påvente av et Tyrkisk ja.

Jon Helgheim om «bønnebråk» og trusler: – Muslimer må tilpasse seg og respektere våre regler og retningslinjer

mest lest