Trumps rettsak: Erklærer seg ikke skyldig

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 4. april 2023 | 18:17

Saken oppdateres.

iNyheter lenker til live sendinger fra Manhatten. Donald Trump står tiltalt for å ha betalt såkalte hysjpenger til pornoskuespilleren Stephanie Clifford, med aliase Stormy Daniels. Aktor vil trolig hevde dette var i strid med valgkamploven.

Donald Trump har erklært seg selv ikke skyldig.

Den tidligere presidenten er forventet å holde en tale i Mar-a-Lago etter han ankommer med fly fra New York.

Saken fortsetter.

Hva går saken ut på?

I 2016 betalte Michael Cohen, som var en av Trumps advokater, 130.000 USD (ca. 1,3 millioner kroner) til Daniels for at hun skulle være taus om en kort relasjon (trolig seksuell) som hun hadde med Trump tilbake i 2006. Da var Trump gift med Melania.

Michael Cohen ble dømt til tre års fengsel i desember 2018 for en rekke forbrytelser, inkludert å ha løyet for Kongressen om timingen for Trumps forretningsplaner i Russland. Han ble også funnet skyldig i å ha brutt kampanjefinansieringsloven ved å betale hysj-penger til to kvinner som angivelig hadde hatt affærer med Trump.

Cohen har også innrømmet å ha utført disse betalingene på oppdrag fra Trump for å unngå at sakene skulle påvirke presidentvalget i 2016. I tillegg ble han dømt for skatteunndragelse og banksvindel. Cohen samarbeidet senere med påtalemyndigheten i en rekke pågående etterforskninger og undersøkelser som involverer Trump og hans organisasjon. Noen mener han den senere tid har startet en ren vendetta mot sin tidligere oppdragsgiver.

Siktelsen fra Alvin Bragg ved påtalemyndighetene i New York ventes å hevde at Trump  forfalsket regnskapsdokumenter for å skjule at han betalte hysjpenger og forsøke å bevise at dette brøt valglover om politiske donasjoner.

Trump har innrømmet å ha betalt Cohen et tilsvarende beløp som Cohen betalte til Daniels. Trumps advokater mener imidlertid ikke at noe straffbart dermed ble gjort. Det var en «privat» affære som ikke hadde noe med valgkampen å gjøre.

Saken har ikke ført til siktelse fra Braggs forgjengere og de fleste juridiske eksperter ser saken som «tynn». Bragg blir nødt til å bevise at Trumps regnskapsføring brøt valgloven. Fusk i regnskapet regnes kun som en forseelse i delstaten New York.

Bragg må altså overbevise juryen om at hysjpengene var en ulovlig politisk donasjon ment å påvirke presidentvalget i 2016.

Attpåtil skal Trump angivelig ha gitt 150 000 USD til en annen kvinne, til tillegg er han tiltalt for å ha betalt 30.000 dollar til en tidligere dørvakt ved sin bygning Trump Tower som hevdet at Trump fikk et barn utenfor ekteskapet, sier statsadvokat Alvin Bragg ifølge Reuters.

På republikansk side har man samlet rekkene bak Trump etter at siktelsen ble kjent og omkvedet er at dette er en politisk motivert siktelse. Trump ser også ut til å øke i popularitet på meningsmålingene sammenliknet med sin nærmeste rival, Ron DeSantis.

Mandag fløy Trump i sitt privatfly fra Mar a-Lago til New York. Han er ventet i retten kl. 20:15 norsk tid.

Både tilhengere og motstandere av Trump har samlet seg utenfor rettsbygningen på Manhatten. Det er satt inn betydelige sikkerhetstiltak, og demonstrantene holdes separert.

Dommeren har lagt med forbud for pressen mot å filme inne i rettssalen. Trump reiser imidlertid med en egen kameramann som har i oppgave å dokumentere begivenhetene «bak kulissene», melder CNN. Ifølge BBC tok Trump bakveien inn i rettsbygningen, og unngikk dermed pressen og tilskuere.

Trump er tiltalt på 34 punkter. Det er første gang en tidligere president er tiltalt i USA. Siden tiltalen har Trump-kampanjen samlet inn mer enn 7 millioner dollar, ifølge Trump-rådgiver Jason Miller.

Reaksjonene hagler inn

«Dette virker helt surrealistisk — wow, de kommer til å arrestere meg», skrev Donald Trump på sosiale medie-plattformen Truth Social, og fulgte opp med:

— Jeg kan ikke tro dette foregår i Amerika.

— Jeg mener president Trumps karakter og oppførsel gjør ham uegnet til vervet. Likevel tror jeg at påtalemyndighetene i New York har søkt etter forbrytelsesanklager til fordel for en politisk agenda, sa tidligere presidentkandidat Mitt Romney (R) i en uttalelse.

— Alvin Bragg manipulerer et presidentvalg og rettsstaten for å fremme den rabiate ytre venstrepolitiske agendaen til de som satte ham i vervet, sa representant Ronny Jackson (R).

— Den skammelige arrestasjonen av president Trump er et enestående og skremmende kapittel i venstresidens bevæpning av rettssystemet mot deres ledende politiske motstander, sa House Republican Conference sin styreleder, Elise Stafanik, og fulgte opp med:

— Denne farlige og ulovlige overreageringen fra en radikal statsadvokat har gitt fullstendig tilbakeslag for de korrupte ytre venstredemokratene som heller desperat vil rive i stykker landet vårt enn å møte president Trump ved valgurnen.

Her kan dere Telegraf live bilder fra Manhatten.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

Lars Gule om sine terrorplaner i Israel: «Ikke var rare saken» – «betydningsløs» (+)

 

mest lest