Israel nektet Barth Eide å komme på besøk – to ganger

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 4. april 2024 | 12:23

Han er Norges utenriksminister. Men i Israel er han ikke velkommen.

Det var etter Hamas’ terrorangrep mot Israel som drepte over 1200 mennesker 7. oktober at Espen Barth Eide ville komme på besøk til Israel.

Men landet mente trolig den norske utenriksministeren ville mele sin egen kake, snarere enn å vise reell og ektefølt sympati med landets befolkning.

– Grunnet den ensidige og fiendtlige holdningen til den norske regjeringen, er forespørselen blitt avslått, sier Alexander Gandler, talsperson i det israelske utenriksdepartementet.

Han mener Norges kritikk av Israel er i særklasse, skriver Vårt Land.

– Helt siden massakren som ble utført av terrororganisasjonen Hamas den 7. oktober, har Norge tatt stolthet i å være den mest uttalte kritikeren av Israel, fortsetter han.

Gandler omtaler Norges manglende støtte til resolusjoner fra Den internasjonale domstolen (ICJ) og FNs sikkerhetsråd, om umiddelbar løslatelse av gislene som ble tatt av Hamas 7. oktober som «forkastelig».

Han kritiserer også Norge for å opprettholde kontakt med Hamas.

Barth Eide skal ha spurt om besøk og fått nei to ganger.

Til Vårt Land viser den norske utenriksministeren til det han oppfatter som Norges viktige rolle i Midtøsten.

– I kraft av Norges mangeårige engasjement i den israelsk-palestinske konflikten har vi mange kontakter mot aktører i Midtøsten, også Hamas, sier Barth Eide.

Han gjentar og forsvarer sin kritikk av Israel.

– Så jeg kjenner meg absolutt igjen i observasjonen av at Norge er og har vært en uttalt kritiker av den sittende israelske regjeringens framferd overfor palestinerne, sier han.

mest lest