Hvorfor fikk du feriepenger, og når inntrådte denne ordningen?

Avatar photo
Jørgen Granberg
Journalist
Publisert 4. september 2022 | 13:37

Feriepenger er vel strengt tatt ikke noe vi nordmenn «får», men er en tilfeldig og kanskje litt merkelig formålstjenlig fremgangsmåte som påser at arbeidstakerne får det de har krav på.

Ferieloven ble første gang presentert i 1947. Den gangen ble det besluttet at en viss prosentsats av brutto inntekt skulle gi det økonomiske grunnlaget for lovpålagte feriedager. De samme prinsippene gjelder for så vidt i dag, bortsett fra at prosentsatsene har endret seg i takt med samfunnets utvikling.

Hvordan beregnes feriepengene?

Feriepengene beregnes på bakgrunn av det man har tjent i opptjeningsåret. Alt som er arbeidsgodtgjørelse, skal være med i kalkuleringen. Lønn for vanlig arbeid, overtid og lønn under reise skal med i nærværende beregningsgrunnlag. Reiseutgifter, diett, og losji som er utbetalt i opptjeningsåret, skal ikke være med. Feriepengene utgjør i utgangspunktet minimum 10,2 prosent av lønnen.

Når blir/skal feriepengene utbetales?
Sett i relasjon til ferieloven, skal arbeidstakerne i all hovedsak få utbetalt feriepengene siste lønningsdag før ferien, og/eller senest uken før arbeidstakeren tar ferie. Det samme gjelder bonus og provisjonsbasert lønn.

Det vanligste er at arbeidsgiverne utbetaler feriepengene i juni, den samme måneden som man i Norge ikke har skattetrekk. Dermed fremstår denne «skattefrie» måneden som svært attraktiv, da de fleste av oss mottar netto nesten det dobbelte av vanlig lønn.

Er feriepengene skattefrie?

Nei, feriepengene er dog ikke skattefrie. De er skattepliktig inntekt på lik linje med andre økonomiske ytelser fra arbeidsgiveren. Den lovgivende makt i Norge har bestemt at skatten skal trekkes over en periode på 10,5 måneder, istedenfor med jevne fastsatte prosentvise beløp over 12 måneder. Dermed, for å få «skattefri» inntekt i juni, samt «halv skatt» i desember, betaler vi litt over 1/12 del av årlig skatt hver måned.

Denne formen som symboliserer en slags form for «tvungen» sparing ble innført i 1962. Dette med tanke på at dette ville hjelpe folk flest med større utgifter til både ferie og julefeiring.

Det vil kreve en enorm folkelig mobilisering å «renasjonalisere» norsk kraftpolitikk

mest lest