Dag Olav Hessen er gjest i andre episode av podcasten Ness. Han er biolog og professor ved Universitetet i Oslo.
Hessen er aktuell med en ny bok om den norske forfatteren, fjellklatreren og filosofen Peter Wessel Zapffe (1899–1990) og hans idéer om blant annet antinatalisme og å finne mening i livet.
– Zapffe mente at mennesket mangler mening, og at vi derfor forsøker å fylle livene våre med «brød og sirkus». Men dette mener han er en lavverdig måte å leve på, og at når vi først er født, bør vi finne noe høyverdig å vie tiden til, sier Hessen.
Fjellklatreren var inspirert av Arthur Schopenhauer og Friedrich Nietzsche, men særlig var det biologen Jakob Johann von Uexkülls naturforståelse som la grunnlaget for Zapffes egen biologiske eller biosofiske metode.
Zapffes teori er at mennesket har overutviklede evner, spesielt kognitivt, i forhold til miljøet vi lever i. Derfor passer vi ikke inn i naturen. Mennesket streber etter en rettferdighet og mening som ikke kan oppnås, og derfor har menneskeheten behov som naturen ikke kan oppfylle, mener Zapffe.
Ness og Hessen kommer også inn på hvordan norsk kultur har utviklet seg gjennom årene, og hvordan mange i dag prøver å «slå i hjel» tid i hverdagen i stedet for å gjøre noe meningsfullt.
Ikke glem å lik og følg iNyheter på YouTube. Podcasten er også tilgjengelig på Apple Podcasts, Spotify og X.