Vil kutte én milliard i dieselavgiften

Avatar photo
Publisert 4. oktober 2022 | 16:37

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier at regjeringen vil foreslå kutt i dieselavgiften på i alt 1,3 milliarder kroner i statsbudsjettet.

Kuttet vil særlig komme anleggsnæringen til gode, sier Vedum til Dagbladet.

– Vi reduserer grunnavgiften med 80 prosent, sier Vedum til Dagbladet.

Men vanlige bensin- og dieselbiler vil også få reduserte avgifter. Ifølge Dagbladet vil avgiftskuttet innebære en reduksjon på rundt 50 øre på pumpeprisen etter at en økning i CO2-avgiften og avgift på biodrivstoff er regnet inn.

– Vi reduserer avgiften der òg. Men i praksis er det egentlig anleggsarbeiderne som vil merke dette, sier Vedum.

Les også: Kanye West: Black Lives Matter var lureri

På spørsmål om hvor Vedum vil hente denne milliarden, så svarer han at dette avgiftskuttet er noe han vil prioritere.

– Det er et stramt budsjett. Men vi mener dieselprisen må ned. Gravemaskiner bruker utrolig mye drivstoff på én time, sier han til Dagbladet.

Kan møte motstand fra SV

Før finansministeren kan få dette forslaget gjennom, må han få med seg Audun Lysbakken og SV, som de må samarbeider med for å få flertall i Stortinget.

Når Dagbladet spør Vedum om han tror han vil få med seg Lysbakken på dette, sier han at det helt sikkert er noen som vil reagere på forslaget om å kutte en milliard i denne avgiften.

– Men man bør se på hvordan dette faktisk slår ut. Folk skal ha hus og jernbaner, og vi skal bygge Norge, og da må vi ta hensyn til de ekstraordinært høye prisene som har vært det siste året, sier Vedum til Dagbladet.

FrP vil stanse kvitteringsordning: – Det er tross alt blant innvandrere det begås flest våpen- og voldslovbrudd

mest lest