Kanye West: Black Lives Matter var lureri

Avatar photo
Publisert 4. oktober 2022 | 15:12

Rapperen Kanye «Ye» West (43) har skapt overskrifter etter å ha kledd seg i en genser hvor det står «White Lives Matter» under et moteshow i Frankrike.

West lanserer i disse dager en nye kleskolleksjon, kalt «Yeezy SZN 9», i Paris.

På Twitter reagerer mange på budskapet West sprer med denne genseren.

På dette bildet er Kanye West avbildet med den konservative kommentatoren Candace Owens. Hun har lenge ytret seg kritisk til Black Lives Matter (BLM) bevegelsen i USA.

Kanye West skriver på Instagram:

«Alle vet at BLM-bevegelsen var lureri. Nå er det over. Vær så god.»

Bildet er fra Kanye Wests Instagram-profil. Foto: Skjermdump, Instagram.

Siden West er avbildet med Candace Owens, kan man se for seg at hans kritikk mot Black Lives Matter handler om mye av det samme som Owens kritiserer BLM-bevegelsen for.

Candace Owens, som selv er mørkhudet, har blant annet sagt at systemisk rasisme ikke finnes lenger, og at mørkhudede ikke holdes tilbake i samfunnet i dag. I 2020 publiserte hun boken «Blackout», hvor hun skriver om hvorfor den amerikanske venstresidens politikk virker mot sin hensikt og ødelegger for mørkhudede.

– Det eneste som er systemisk er hvordan hvite mennesker skammer seg over sin egen gruppe og sin egen kultur, sa Owens i et intervju med Ben Shapiro.

Videre sier hun at det ikke er bra for sorte mennesker at de stadig blir fortalt at de undertrykkes og holdes tilbake, når de egentlig trenger å ta ansvar for sin egen posisjon i samfunnet og sine egne liv.

– BLM-bevegelsen oppfører seg som barn som ikke gjør annet enn å drive hærverk og rasere samfunnet med sine demonstrasjoner og protester.

Owens sier også at ingen er uenige i at sorte liv er like mye verdt som alle andre, og at det eneste Black Lives Matter-bevegelsen gjør er å gjøre hærverk og drive med vold i nabolag hvor sorte mennesker bor. De har blant annet brent ned bygninger som tilhører mørhudede butikkeiere.

Les også: Menns ondskap mot andre menn

Hun har også påpekt at det er en myte at politiet i USA er rasistiske og at de ikke går etter mørkhudede for å diskriminere.

– Politifolk i USA blir skutt av mørkhudede over 18 ganger oftere enn mørkhudede blir skutt av politifolk i USA, og årsaken til at så disse mørkhudede personene blir drept av politiet er hovedsaklig fordi politiet har en rett til å forsvare seg, sa Owens under en konferanse med Turning Point USA.

Hun påpeker også at mørkhudede i USA også begår langt mer kriminalitet enn hvite, og at dette er grunnen til at de oftere er involvert i konflikter med politiet.

Owens har også sagt at volden sorte begår mot andre svarte er et langt større problem enn volden hvite begår mot svarte. Derfor er det grovt misledende å klandre rasisme for situasjonen til mørkhudede amerikanere, mener hun.

Candace Owens mener mørkhudede heller bør engasjere seg for analfabetismen, fedreløse hjem, og velferdsordninger.

– Som en sort person er det mer sannsynlig at du vil bli truffet av et lynnedslag enn at du blir drept av en hvit politimann, sier Owens under konferansen med Turning Point USA.

Betydningen av «White Lives Matter» genserene som Kanye West og Candace Owens er trolig ment som et motsvar til Black Lives Matter bevegelsen, og en kritikk av hvite menneskers hat for sin egen kultur.

Kanye West har ikke selv forklart klesvalget sitt utover det han skriver på Instagram.

NHOs sjeføkonom varsler dystre tider

mest lest