Reagerer på Støres nye klimamål: – Minner om besvergelser og fantasier

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 4. november 2022 | 18:16

Torsdag annonserte statsminister Jonas Gahr Støre at regjeringen øker målsetingen om at Norge skal kutte utslippene av klimagasser frem mot 2030. Gammelt mål var 50 prosent, nå blir det 55 prosent.

– Klimaendringene tar ingen pause. (…) Jeg er glad for å kunne annonsere at Norge forsterker sitt mål til minst 55 prosent. Dette sender et sterkt signal til andre land, og vi håper flere vil forsterke sine mål, sa Støre på en pressekonferanse.

– Like viktig som å sette høye mål, er det å ha gode planer for å oppnå målene. Det har Norge. Ved å legge fram årlige klimaplaner viser vi tydelig hvordan vi skal nå klimamålene våre. Men det er ingen tvil om at det vil kreve mye av oss.

Les også: Støre vil kutte utslippene med minst 55 prosent: – Nye klimamål vil kreve mye av oss

På sosiale medier er det mange som reagerer. Noen kaller det urealistisk.

– Jeg er ingen samfunnsøkonom, men jeg er en ganske vellykket liten kremmer og har ledet noen bedrifter og organisasjoner. I disse bedriftene legger vi fram budsjetter, årsmeldinger og langtidsplaner. Planene blir nøye gjennomgått og kontrollert, og ofte treffer vi ganske bra, skriver Ivar Tronsmo på Facebook med henvisning til Støres ambisjoner om å oppnå så store kutt på bare sju år.

– Finnes det grundige, gjennomarbeidede og troverdige planer og tiltak for hvordan vi skal nå disse målene? Ikke som jeg vet, heller ikke har jeg hørt konkrete diskusjoner om hvilke konsekvenser det vil få for samfunnet, fortsetter han og skriver videre Støre ikke hadde «fått en lederjobb i nærbutikken hvis jeg hadde bestemt.»

Å tillate seg å legge fram «høytflyvende planer uten konsekvensanalyse og uten å grundig beskrive hvordan vi skal nå målene» gjør det Støre kommer med mer til «besvergelser og fantasier», mener Tronsmo.

– Manglende virkelighetsforståelse

Fremskrittspartiet har en litt annen tilnærming til sin kritikk av Støres utspill. De er bekymret for at tiltakene kommer og dermed rammer norsk økonomi.

– Dette illustrerer bare nok en gang at regjeringen er helt på villspor i klimapolitikken, og at det er viktigere med urealistiske mål enn faktiske resultater. Det pågår for tiden en overbudskamp mellom de norske partiene om nye klimamål, som ikke tar hensyn til at klimautfordringene er globale. Det virker som at regjeringen er mest opptatt av å fremstå som flinkest i klassen for å få skryt av andre land, enn å støtte tiltak som faktisk virker, sier klimapolitisk talsperson Marius Aron Nilsen til Frp.no og fortsetter:

– Nok en gang skal regjeringen presse gjennom en politikk der Norge ensidig skjerper sine utslippsforpliktelser, uten at det samtidig blir stilt strengere krav og lagt press på de asiatiske kullverstingene som slipper unna. Dette vil med stor sannsynlighet gå ut over norske bedrifter og arbeidsplasser, øke avgiftene og gjøre det vanskeligere å drive næringsvirksomhet i Norge. Samtidig vitner det om totalt manglende virkelighetsforståelse fra regjeringen om situasjonen i norsk økonomi fremover.

Mangler respekt for skattebetalernes penger

– IPCC har tidligere konkludert med at det er mulig å halvere globale utslipp til rundt 100 dollar per tonn. Likevel ser vi at regjeringen ganske konsekvent mangler respekt for skattebetalernes penger og velger ut tiltak som elektrifisering av sokkelen som ofte koster langt mer. Da er det absurd at man på toppen av dette skal skjerpe utslippsforpliktelsene ytterligere, sier Nilsen.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 eller bank 1506.80.92768

– Det er grusomt å tenke på at vi har tre år til med den idioten

mest lest