Støre vil kutte utslippene med minst 55 prosent: – Nye klimamål vil kreve mye av oss

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 3. november 2022 | 09:38

Ifølge Støre skal Norge kutte utslippene med minst 55 prosent innen 2030.

– Klimaendringene tar ingen pause. Det har vi blitt påminnet om de siste månedene, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på en pressekonferanse i forkant av klimatoppmøtet COP27

På pressekonferansen  fortalte Støre at Norge melder inn et forsterket klimamål til FN før klimatoppmøtet i Egypt.

– Jeg er glad for å kunne annonsere at Norge forsterker sitt mål til minst 55 prosent. Dette sender et sterkt signal til andre land, og vi håper flere vil forsterke sine mål, sier Støre.

– Like viktig som å sette høye mål, er det å ha gode planer for å oppnå målene. Det har Norge. Ved å legge fram årlige klimaplaner viser vi tydelig hvordan vi skal nå klimamålene våre. Men det er ingen tvil om at det vil kreve mye av oss, sier statsministeren.

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap), mener Norge nå har samme høye ambisjonsnivå som våre nærmeste partnere i vår innmelding til FN, skriver NTB.

– Dette kommer på toppen av det nære samarbeidet med EU og Island, der vi i fellesskap har tatt på oss ledertrøya i arbeidet med en systematisk omstilling av hele økonomien til en fornybar, sirkulær og bærekraftig framtid, sier Eide.

Dagfinn Høybråten som er generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, mener klima-målet skulle vært enda høyere.

– Den viktigste jobben er å gjennomføre disse målene, og her har Norge en lang vei å gå. Vi ligger ikke i rute for å nå dette målet, så tiltakene må nå skrus til mange hakk, og det fort, sier Dagfinn Høybråten, i en pressemelding.

Rødt
– Nå trengs det handling og sterkere tiltak for å få utslippene ned i alle sektorer, men kanskje særlig industri og transport. Da nytter det ikke å kutte i avgifter på fossil energi, som denne regjeringen gjør. Regjeringen har nettopp lagt fram et statsbudsjett med altfor få tiltak og en klimaplan som mener vi er på rett vei fordi vi kanskje er på vei mot 40 % kutt i halve økonomien, det som ikke er i kvotepliktig sektor. Sånt tåkeprat er det ikke rom for, vi håper dette signaliserer slutten på det, sier miljøpolitisk talsperson for Rødt Sofie Marhaug i en pressemelding.

Bare sorgen for Støre i ny måling: Arbeiderpartiet fortsetter å ramle nedover

mest lest