Putin-kritiker: Økonomien går så det griner i Russland

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 4. november 2023 | 09:03

Putin-kritiker og forfatter Mikhail Zygar (42) hevder at det er en økonomisk boom i Russland.

– Russisk økonomi går så det griner, sier Mikhail Zygar til VG.

Han kommer nå ut boken «Krig og straff» (glitrende oversatt av Steinar Gil) og som tidligere blant annet har blitt kjent for boken om «Alle Kremls menn», skriver avisen.

Han forteller til VG at oligarkene som før krigen hadde sine penger i vestlige banker, blir nå brukt på invisteringer i Russland.

– Det er vekst! Takket være de utenlandske sanksjonene har alle oligarkene og annen business som før opererte utenfor Russland, nå flyttet hjem. Det samme gjelder middelklassen, som før hadde eiendom og business utenfor Russland, sier forfatteren, og legger til:

– Sanksjonene fra Vesten var så vilkårlige at nesten alle som tjente penger utenlands, måtte komme seg hjem til Russland med sin business og sine penger.

– Derfor er det en investeringsboom. Oligarkene hadde sine penger i vestlige banker, ta dem ut av Russland, nå forblir alle pengene fra olje og gass og aluminium og alt annet, i landet. Oligarkene må investere innenlands. Derfor er det en boom som hjelper Putin.

Mikhail Zygar, er stemplet som «utenlandsk agent» i Russland og måtte forlate landet rett etter at Putins invasjon i Ukraina, ifølge VG.

mest lest