Fremtidens vannkraft: Modernisering av eksisterende anlegg i fokus

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 4. november 2024 | 09:44

Artikkelen er basert på en pressemelding fra SINTEF.

ReHydro, et nytt EU-finansiert prosjekt, har nylig begynt datainnsamling ved to norske elver for å utforske innovative løsninger som kan styrke vannkraftens rolle som energikilde i Europa.

Prosjektet, som har som mål å forbedre både kraftproduksjon og miljøforhold, ble lansert i juni 2024 og omfatter samarbeid med forskere fra SINTEF Energi.

I september reiste forskere til Røldal-Suldalvassdraget for å overvåke elvene Brattlandsdalsåi og Roalkvamsåi. Her har energiselskapene Lyse og Hydro planer om å bygge en pumpestasjon. Med oppgraderinger av vassdraget vil Brattlandsdalsåi motta mer vann fra innsjøen Suldalsvatn, mens Roalkvamsåi vil få tilført vann via et nytt miljøkraftverk. Atle Harby, seniorforsker ved SINTEF Energi, understreker viktigheten av å overvåke vannføring, vanntemperatur og fiskebestander for å forstå effektene av disse endringene.

– ReHydro er et spennende prosjekt som fokuserer på rehabilitering av eksisterende vannkraftanlegg samtidig som vi forbedrer miljøvilkårene, sier Even L. Tjørholm, senior prosjektleder i Lyse Kraft. I tillegg til overvåking av vannforholdene, skal det norske selskapet Intoto installere et system for vannføring, mens Aker Solutions vil etablere en digital tvilling av Røldal kraftverk.

Prosjektet vil også undersøke biologisk mangfold ved hjelp av innovative metoder som miljøDNA. Line Elisabeth Sundt-Hansen, seniorforsker ved NINA, forklarer at disse metodene vil bidra til å kartlegge arter i elvene og gi innsikt i økosystemets helse både før og etter miljøtiltak er implementert.

ReHydro involverer et tverrfaglig team fra sju europeiske land, og arbeidet vil omfatte rehabiliteringstiltak ved fem demonstrasjonskraftverk i tillegg til de norske elvene. Prosjektet har som mål å øke vannkraftens fleksibilitet og integrasjon med fornybare energikilder, og dermed styrke Europas vannkraftindustri.

mest lest