Hjerteskjærende video: Jente (18) angrer på kjønnsskifte

Avatar photo
Publisert 5. januar 2023 | 20:27

Chloe Cole (18) ville bli gutt da hun var 12 år. Nå angrer hun på å ha undergått irreversibel kjønnsskiftebehandling.

En gråtkvalt Cole åpner opp om konsekvensene hun har opplevd etter behandlingen hun fikk i et hjerteskjærende intervju med Jordan Peterson.

Hun forteller blant annet at hun opplever seksuell dysfunksjon i en alder av 18 år.

I dag føler hun seg sviktet av leger, rådgivere og systemet. Cole mener hun fikk mye uriktig informasjon, og at prosessen for å begynne på kjemisk behandling for å skifte kjønn gikk alt for raskt. Hun opplever og at hun også følte seg presset til å ta hormoner for å endre på kroppen sin.

– Foreldrene mine ble fortalt at hvis de ikke lot meg ta behandling for å skifte kjønn, så var det en høy risiko for at jeg ville ta selvmord. De ble også fortalt at svært få av de som har undergått slik behandling angrer på det i ettertid, og at det ikke finnes andre måter å behandle meg på.

Cole forteller at hun slet mye med selvbildet sitt i ungdomstiden. Da hun nådde puberteten var hun fortvilet over at hun ikke utviklet så store bryster som hun hadde sett for seg.

Flere personer i miljøet rundt henne kalte hun også «guttete» på grunn av hennes utseende og væremåte. I sosiale sammenhenger følte Cole at hun ofte kom bedre overens med det motsatte kjønn. Dette mener Cole bidrog til at hun følte seg utilpass i sin egen kropp.

– Jeg føler også at jeg har vokst opp i en veldig sex-fiksert kultur. Spesielt Instagram skapte mye kroppspress for meg. Kulturen vår hyller spesielt kvinnekropper med former, noe jeg personlig ikke kjente meg igjen i på den tiden, sier Cole.

Les også: Prins Harry hevder å ha drept 25 mennesker og at han har brukt kokain

Etter hvert kom hun over internett-profiler på sosiale medier som lærte henne om mulighetene for kjønnsskifte. Da tenkte hun at kanskje dette var riktig for henne. Kanskje hvis hun kunne skifte kjønn, så ville hun være mer komfortabel og fornøyd med seg selv, og spesielt da med tanke på kroppen hennes.

I dag angrer hun på at hun valgte å ta behandling, og forteller at hun må leve med alvorlige konsekvenser resten av livet. Cole fikk både hormonbehandling, men også kirurgiske inngrep for å fjerne brystene sine.

Cole forteller at hun som 12-åring ikke var i stand til å kunne samtykke til behandlingen hun fikk.

Peterson understreker så at samtykke krever at personen forstår nøyaktig hva det er han eller hun samtykker til.

Peterson, som er klinisk psykolog, sier at en person bør gå gjennom ukentlig terapi i minst et halvt år før det i det hele tatt kan være aktuelt å gi medisinsk behandling til en person som er utilpass med sin egen kropp og sitt eget kjønn.

Peterson advarer også mot lover som gjør at helsepersonell i mange land i dag er pålagt å være enig med sine pasienter når de forteller at de vil skifte kjønn.

– Dette er slutten på psykoterapi, spør du meg.

Peterson sier at det ikke er uvanlig for ungdom å føle mye av det Cole følte da hun var yngre. Derfor er det en skam at voksne mennesker har bidratt med å gi henne hormonbehandling og operasjoner for å behandle helt alminnelige følelser.

– Aktløsheten til disse menneskene som tillot dette grenser ikke bare til det kriminelle, men det går faktisk over grensen, sier en opprørt Peterson.

Cole svarer med å si at problemene hun hadde var psykologiske, og burde derfor ikke behandles med kjemiske inngrep eller operasjoner.

I dag sliter hun med blødninger og strukturell kollaps av brystene sine. Hun kan kanskje heller aldri få barn. Cole sier også at hun opplever seksuell dysfunksjon.

Du kan se hele den to timer lange samtalen mellom Chloe Cole og Jordan Peterson her:

Får 12 millioner skattekroner til å forske på hvordan Norge gjør verden «hvitere»

mest lest