Koronavarianten «Kraken» har kommet

Avatar photo
Publisert 5. januar 2023 | 14:53

Amerikanerne har gitt den nye coronavarianten det fryktinngytende navnet «Kraken», etter det mytiske sjømonsteret.

En nær slektning av «kraken» sprer seg nå i Norge. Verdens helseorganisasjon sier varianten er den mest smittsomme til nå.

Ifølge den siste ukesrapporten til FHI er det så langt påvist to tilfeller av Kraken i Norge. De to tilfellene er påvist i Trøndelag i uke 47 og 49.

FHI sier selv at de ikke liker navnet «Kraken».

– Kraken høres skummelt ut, men det er for tidlig å si at den er skumlere enn de andre variantene vi har. Det kommer stadig nye varianter, og vi følger med på alle sammen, sier smitteverndirektør i FHI Trygve Ottersen til TV 2.

Det tekniske navnet på varianten, som også er påvist i Norge, er XBB. 1.4.1. Dette er et mutert Omikron-virus. I den siste rapporten i fjor var XBB.1.4.1.-varianten nederst på listen med bare fem påviste prøver.

I USA har økningen av smitte med denne varianten vært meget rask. I den siste uken av desember hadde 40 prosent av de analyserte prøvene varianten XBB. 1.5.

– Varianten vi har her er veldig lik varianten som sprer seg i USA. Den er god til å unngå immuniteten i befolkningen, opplyser virusekspert Karoline Bragstad i Folkehelseinstituttet (FHI) til NRK.

Den mest smittsomme varianten til nå

Verdens helseorganisasjon (WHO) holder et øye med den nye varianten.

– Den er funnet i prøver fra 29 land. Den er den mest smittsomme varianten som er oppdaget til nå, opplyste Maria Van Kerkhove i WHO på en pressekonferanse onsdag.

Det er tallene fra USA som gir grunn til bekymring. I løpet av fjorårets siste uke ble utbredelsen av varianten doblet.

Les også: Meta ilagt milliardbot av EU

– Vi er bekymret over variantens spredningsevne. Spesielt i USA og deler av Europa, sa Van Kerkhove.

Hun la til at de ikke hadde noen indikasjoner på at varianten ga mer alvorlig sykdom enn Omikron-variantene som har vært i sirkulasjon til nå.

– Vaksinene er lite effektive mot disse variantene. De beskytter mot alvorlig sykdom og død, men dårlig mot smittespredning, forteller Bragstad fra FHI til NRK.

Stoltenberg: Våpen er veien til fred – hvis Putin vinner blir det farlig for oss

mest lest