Nye Epstein-dokumenter publisert

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 5. januar 2024 | 07:35

I de første 40 offentliggjorte dokumentene etter den overgrepsdømte milliardæren Jeffrey Epstein ble ingen av nordmennene han har hatt kontakt med nevnt.

Natt til fredag har det blitt publisert ytterligere 19 dokumenter, ifølge CNN.

Dokumentene utgjør mer enn 300 sider, og er en del av en sivil ærekrenkelsessak fra 2015, reist av Virginia Roberts Giuffre, en amerikansk kvinne som hevdet at Epstein seksuelt misbrukte henne som mindreårig, og at Ghislaine Maxwell, Epsteins tidligere kjæreste, medvirket til overgrepene.

Retten i New York offentliggjorde de første rettsdokumentene onsdag.

Ifølge AP forventes det at 250 rettsdokumenter vil bli publisert i løpet av de kommende dagene, og at de inkluderer totalt rundt 200 navn på personer med tilknytning til Epstein-saken. De dokumentene som allerede er gjort tilgjengelige, spenner over mer enn 900 sider.

Dokumentene inneholder en rekke tekniske juridiske argumenter, påstander og beskrivelser av påståtte forbrytelser. Mange, om ikke alle, av disse virker å ha vært kjent tidligere gjennom andre publikasjoner, medieintervjuer og andre kilder.

Ett dokument, er ifølge CNN en erklæring fra Palm Beach-detektiv Joseph Recarey, beskriver en prosess han sier Epstein og Maxwell brukte for å finne og rekruttere jenter «for å utføre massasjer og jobbe hjemme hos Epstein». Recarey var hoveddetektiv i en tidligere sak mot Epstein på midten av 2000-tallet.

Clinton og mediene
I en e-post fra 2011 hevdet Virginia Giuffre at tidligere president Bill Clinton forsøkte å påvirke magasinet Vanity Fair for å unngå omtale av anklagene om overgrep mot Epstein, ifølge det siste dokumentet som ble frigitt torsdag.

Virginia Giuffre var den første som trådte fram offentlig med anklager om overgrep mot Epstein og hans krets.

Ifølge Giuffre skal den tidligere amerikanske presidenten ha inntatt kontorene til Vanity Fair og insistert på at anklagene om overgrep mot hans «nære venn» Epstein ikke skulle omtales.

Giuffre spesifiserte ikke når Clintons påståtte interaksjon med Vanity Fair skulle ha funnet sted. Graydon Carter, Vanity Fairs redaktør fra 1992 til 2017, uttalte i en melding til CNN at denne interaksjonen «kategorisk ikke skjedde

Fortsatt er det navn som er anonymisert i de ikke-redigerte dokumentene.

For eksempel, i en e-post fra 2011, sendt av Sharon Churcher, en reporter fra den britiske publikasjonen Mail on Sunday, til en anonymisert mottaker, blir det henvist til at noen blir handlet til «menn inkludert to av verdens mest respekterte politikere». Dette dokumentet inkluderer to navn redigert med solide svarte søyler.

Imidlertid er det også noen velkjente navn:

  • Britiske prins Andrew
  • Bill Clinton
  • Donald Trump
  • Den avdøde artisten Michael Jackson
  • Magikeren David Copperfield

Inntil nå er det ingen nordmenn som er blitt nevnt, skriver VG.

Avisen viser til at det har blitt rapportert tidligere om flere høytstående norske personer som har hatt kontakt med Epstein. En av disse var tidligere statsminister og Ap-leder Thorbjørn Jagland. I desember 2019 uttalte han at han aldri hadde hatt kontakt med Epstein. Senere bekreftet han imidlertid overfor Dagens Næringsliv at han hadde deltatt på et møte med finansmannen i 2013.

DN avslørte i tillegg i 2019 at Epstein hadde hatt flere møter med kronprinsesse Mette-Marit, både i hans hjem og i Oslo. Mette-Marit har beklaget kontakten. Kronprins Haakon møtte Epstein én gang, da han var med kronprinsessen på ferie til St. Barts og møtte ham på gaten.

I desember 2019 fikk Se og Hør og Dagens Næringsliv innsyn i passasjerlistene fra Epsteins private fly, kjent som «Lolita Express». Disse listene viste at den norske forretningskvinnen Celina Midelfart hadde vært passasjer om bord på flyet ved flere anledninger.

I 2020 innrømmet Terje Rød-Larsen at han hadde lånt 130.000 dollar fra Epstein. Senere ble det kjent at han godkjente en utbetaling på 100.000 dollar fra tankesmien International Peace Institute (IPI) til Epstein, ifølge DN.

Rød-Larsen trakk seg som leder av IPI etter å ha mottatt sterk kritikk fra styrelederen for den økonomiske tilknytningen til Epstein.

«Jeffrey Epstein var en amerikansk finansmann og mangemillionær, som arbeidet opprinnelig innen finans og investering og bygde opp en betydelig formue. Epstein hadde et bredt nettverk av kontakter blant høytstående og innflytelsesrike mennesker, inkludert politikere, forretningsmenn, kjendiser og akademikere.

Epstein ble imidlertid mest kjent for sine juridiske problemer knyttet til anklager om seksuelle overgrep mot mindreårige jenter. Han ble først etterforsket på 2000-tallet og ble i 2008 arrestert og siktet for sexhandel og for å ha drevet en pedofiliring. Etter en omstridt rettssak i Florida, der han inngikk en uvanlig gunstig plea deal, ble Epstein dømt til en relativt mild straff.

I 2019 ble Epstein pågrepet på nytt og siktet for føderale anklager om sexhandel og overgrep mot mindreårige jenter. Han ble funnet død i sin celle i Metropolitan Correctional Center (MCC) i New York den 10. august 2019. Dødsfallet ble offisielt klassifisert som et selvmord, men det har vært mange spekulasjoner og teorier rundt omstendighetene.»

mest lest