Ved strømbrudd er det enkle ting du kan gjøre for å redde maten. En frossen steik er ypperlig som kjøleelement.
– Selv om strømmen har gått vil det ta noe tid før temperaturen i kjøleskapet stiger. Varene som allerede ligger der, holder kjøleskaptemperatur og det er derfor lurt å åpne kjøleskapet minst mulig. Jo mer du åpner det, jo mer forsvinner kjølingen ut, sier Anette Fjelleng Hansen, kokk og matfaglig rådgiver i MatPrat i en pressemelding.
– Det vil heller ikke være lurt å legge inn noen nye varer fra butikken, da dette vil øke temperaturen noe i kjøleskapet.
I tillegg til disse to rådene, har hun følgende anbefalinger for å ta vare på maten du har i kjøleskapet og fryseren ved et strømbrudd:
Legg inn kjøleelementer: Hvis kjøleskapets temperatur nærmer seg 4 grader eller høyere, kan du legge inn kjøleelementer fra fryseren eller et stort frossent kjøttstykke. Store kjøttstykker tiner saktere, noe som kan bidra til å holde temperaturen lav til strømmen er tilbake.
Tilbered raskt bedervelige matvarer: Mat som frukt, grønnsaker og syltetøy tåler noe høyere temperatur, mens lett bedervelige varer som kylling og fisk bør tilberedes og spises raskt for å unngå matsvinn. Bruk grill eller primus i godt ventilerte rom.
Utnytt kalde omgivelser: Hvis strømbruddet varer lenge og kjøleskapstemperaturen overstiger 4 grader, kan mat lagres i en kald kjeller eller utendørs på terrassen hvis været tillater det.
Pakk frysevarer i avispapir: Hold fryseren lukket så lenge som mulig. Pakk frosne matvarer inn i avispapir for ekstra isolasjon. Store frysere holder kulden bedre enn små kombiskap, så vurder tiltak basert på fryserens størrelse.
Bruk sansene: Se, lukt og smak på matvarer hvis du er usikker. For mat som har vært lagret lenge eller er lett bedervelig, er det bedre å være forsiktig og kaste det ved tvil.