Psykolog var kritisk til barnevernet: Mistet offentlige oppdrag

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 5. februar 2023 | 18:05

Psykologspesialist Heidi Wittrup Djup har tatt del i det offentlige ordskiftet om barnevernet og har rettet systemkritikk i kronikker og debattinnlegg. Det har noen lagt merke til.

En ansatt i Osterøy barnevernstjeneste på Vestlandet har omtalt henne som en som «brukes av barnevernsmotstandere». Hun kan derfor ikke oppnevnes som sakkyndig.

Wittrup Djup er psykologspesialist og barnefaglig sakkyndig for barnevernstjenester og domstoler og var inntil høsten 2022 leder for Klinikk for krisepsykologi i Bergen.

Nå jobber hun selvstendig, hun underviser og tar ulike oppdrag, skriver Fri Fagbevelse.

For et knapt års tid siden ble Wiitrup Djuv kontaktet av en mor som sa hun hadde lydopptak av en samtale hun hadde hatt i en barnevernstjeneste.

I samtalen snakker mor med en ansatt om at de må finne en psykolog til datteren. Moren foreslår Wittrup Djup, men den ansatte avbryter og sier at hun er uaktuell å bruke, da «vi vet at hun brukes av barnevernsmotstandere og andre som vi ikke ønsker å …»

– Jeg ble rystet. Ikke bare over at jeg selv blir diskreditert, men over tonen i samtalen. Måten den ansatte snakker til mor på gir meg rett og slett frysninger. Det er respektløst og konfliktdrivende å møte en mors initiativ slik det skjedde her, sier Wittrup Djup.

– Dette er prinsipielt. Det er et stort problem hvis en barnevernstjeneste møter kritiske stemmer med diskreditering og sanksjonering, fortsetter hun.

Hun understreker at dette handler om yrkesetikk og rettssikkerhet.

– Det er et rettssikkerhetsproblem dersom barnevernet «shopper» fagpersoner som er enige med dem, eller påstår ting om fagpersoner uten å begrunne det.

Osterøy kommune sier i en kommentar at de tar selvkritikk og at det selvfølgelig skal være mulig å uttale seg kritisk om barnevernet uten at det får konsekvenser.

Lurås #5 med Dagfinn Eckhoff: Ateisme, Gudstro på 50-tallet, Døden, Islam, Shabana Rehman

mest lest