Zelenskyj vil ikke overgi Bakhmut: – Vi vil kjempe så lenge vi kan

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 5. februar 2023 | 05:48

Ukraina vil ikke gi opp den beleirede Bakhmut øst i landet, har president Volodymyr Zelenskyj sagt mens russiske styrker fortsetter angrepet mot by en den ukrainske lederen beskriver som en «festning».

Bakhmut  som ligger i Donetsk-regionen har vært i sentrum for kampene i flere måneder, og Zelenskyj sa fredag at ukrainske styrker vil fortsette å holde den så lenge som mulig.

– Ingen vil overgi Bakhmut. Vi vil kjempe så lenge vi kan, sa Zelenskyj skulder ved skulder med presidenten for Det europeiske råd Charles Michel, og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen.

– Hvis våpen leveranser akselereres – nemlig langdistansevåpen – vil vi ikke trekke oss ut av Bakhmut, men vi vil begynne å de-okkupere Donbas, la Zelenskyj til, med henvisning til den østlige regionen som består av Donetsk- og Luhansk-provinsene.

Moskva sier russiske styrker omringer Bakhmut fra flere retninger og kjemper for å ta kontroll over en vei som også er en viktig forsyningsrute for ukrainske styrker.

Zelenskyj kommentarer om kampen om Bakhmut kom på slutten av et to-dagers besøk av flere høytstående EU-tjenestemenn til Kyiv. Han har vært tydelig på at han ønsker at Ukraina skal bli med i EU så fort som mulig, og har sagt at han ønsker at diskusjonene skal starte i år.

– Vårt mål er helt klart: å starte forhandlinger om Ukrainas medlemskap, sa han på fredag. «Vi vil ikke miste en eneste dag i vårt arbeid for å bringe Ukraina og EU tettere sammen».

Von der Leyen og Michel gjentok EUs urokkelige støtte til Ukraina under Kyiv-møtet.

USA sender langdistanseraketter til Ukraina

mest lest