Erstatning etter drap økes

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 5. februar 2024 | 06:10

Etter den nylige avgjørelsen i Høyesterett vil de som er etterlatte etter drap nå motta nesten det dobbelte beløpet i erstatning.

Denne uken besluttet Høyesterett å øke oppreisningserstatningen til offeret og deres pårørende etter drapsforsøket og drapet som skjedde på Nav-kontoret i Bergen.

TV 2 melder at denne avgjørelsen fra Høyesterett kan ha betydelig innvirkning på en langt større gruppe mennesker. Dommen i Nav-saken etablerer en rettslig praksis som vil påvirke kommende rettssaker.

– Vi er godt fornøyd med at beløpet nå er økt, både for denne og framtidige saker som blir avgjort i domstolene, sier bistandsadvokat John Christian Elden.

Ifølge Elden er erstatningen økt fra 200.000 kroner til 350.000 kroner.

Høyesterett har ikke justert erstatningsbeløpet for forsettlig drap siden 2010.

Nav-drapet
En septembermorgen i 2021 gikk en mann inn på et Nav-kontor i Bergen. I sekken hadde han med seg en stor kniv. I et lite møterom angrep han to ansatte. En kvinne mistet livet etter å ha blitt påført 47 knivstikk i overkroppen, mens den andre kvinnen klarte å komme seg ut og overlevde.

Mannen ble dømt til 21 års forvaring både i tingretten og lagmannsretten. Denne uken bestemte Høyesterett at drapsmannen unngår forvaring, ifølge TV 2.

mest lest