Dette landet er på vei mot diktatur – men velgerne vil ha det

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 4. februar 2024 | 17:32

Søndag går El Salvador til valg. Det er ingen tvil om utfallet. Nayib Bukele (42) blir gjenvalgt.

Han har aner i Libanon, derav det litt uvanlige navnet for en mann i latinske og spansk-talende El Salvador. Selv kaller han seg «den kuleste diktatoren i verden».

Etter en tale i FN forsamlingen, mens han var på podiet, kom han med et stikk til eliten, samtidig som han pekte på en nøkkel til sin egen suksess i å kommunisere med velgerne.

– Et par bilder på Instagram har større innvirkning enn noen tale i denne forsamlingen. 

Han l det også ut på X.

Han var borgermester i hovedstaden San Salvador 2015-18 og stilte til presidentvalg i 2019, som han vant med 53 prosent av stemmene.

Deretter dannet han et nytt, eget parti, som nå har utradert de to store som har dominert landet i flere tiår. På meningsmålingene like før valget har han hatt støtte av mer enn 80 prosent.

El Salvador har bare 5,7 millioner innbyggere. I likhet med i mange andre land i Sentral-Amerika var det borgerkrig der på 1980-tallet mellom venstreorienterte og høyrevridde grupper. En fredsavtale ble underskrevet i 1992, minst 75.000 mennesker døde i krigen.

Borgerkrigen bidro til en arv av korrupsjon og kriminalitet, med væpnede gjenger som terroriserte det vesle landet.

Bukele satte El Salvador på kartet da han i 2021 gjorde Bitcoin til lovlig betalingsmiddel.

Et annet forhold som er omtalt er de massive arrestasjonene og megafengslene som huser 76.000 angivelige gjengmedlemmer.

Bukele innførte unntakstilstand i mars 2022 etter en drapsbølge i landet.

Siden har politiet sopt opp kriminelle og gjort at mer enn 1 prosent av befolkningen sitter i fengsel, det angivelig høyeste forhåndstallet i verden.

Menneskerettighetesgrupper kritiserer Bukele og hevder folk blir sittende uten lov og dom, men vanlige folk er fornøyd. For ikke lenger blir de utsatt for utpressing, trusler, vold og drap.

– Jeg bryr meg ikke om han bryter grunnloven, sier en innbygger til NPR. Han forteller at gjengene ikke lenger terroriserer innbyggerne. Og det er det viktigste.

Kritikere mener Bukele allerede har brutt grunnloven ved å stille til valg for annen gang. Noe de mener grunnloven forbyr.

«Noen mennesker kaller det et diktatur,» sier Sebastián Morales Rivera til New York Times, en fisker som bor i et område som tidligere ble kontrollert av gjenger. «Men jeg foretrekker å leve under diktaturet til en mann med sunn fornuft enn under diktaturet til en gjeng psykopatiske galninger.»

Bukeles parti ligger an til å vinne 58 av 60 seter i parlamentet. 42-åringen får full kontroll.

Antall drap i landet ha sunket som en stein siden unntakstilstanden i 2022. Det ser ut til å være det viktigste.

Folk vil ha sikkerhet. At Bukele har klart å dominere gjengene, er for mange nesten ikke til å tro,

De ønsker derfor ikke å ta sjansen på å velge noe, eller noe annet.

mest lest