Vekk med røkla

Avatar photo
Publisert 5. mars 2023 | 21:02

Dette er et eksternt innlegg og gir uttrykk for skribentens meninger.

En venn av meg ringte forleden dag og sa: «Nå er det  f….. nok

Det var da voldsomt. – Vel, hva tenker du på, sa jeg.

«Den røkla som tråkker rundt på Stortinget må byttes ut! Få inn folk med hue og som  veit hva  jobb er. Og ikke minst veit hvorfor de er der.»

Ja men – det vet de jo, prøvde jeg.  De skal styre landet etter beste evne og ifølge Grunnloven er det ‘’de beste menn’’.

«De beste du lissom. Det må i så fall være de beste til å slite ræva i partimøter for til slutt å komme på tinget.  Kaller du det de beste?»

Ja, nei – det kan vel diskuteres. Men det er jo ikke bare å bytte de ut sånn uten videre. Særlig fordi nominasjonsprosesser er kompliserte greier.

«Der har du det.  Dem sitter bak lukka dører og deler ut listeplasser til kompiser og familie uten å sjekke at de har noe mellom øra. Og så får vi folk som blir rundlurt av mer proffe folk i EU f.eks.»

Lurt og lurt, prøvde jeg, du tenker sikkert på ACER som er en del av EØS avtalen.  De har sikkert sjekket hele avtalen, også det med liten skrift.

«Hvis dem har det, så visste dem at prisen på strøm kom til å ta av som en nyttårsrakett. Kaller du det å bruke hue? Og hvem tror du eier disse digre propella dem vil vi skal ha, sånn at dem snurrer inn penger til kontoen i Cayman Islands. Tror du på det du sier, må du nok ta en restart oppi kontroll boksen eller få bytta ut noe av massen. Har du forresten tenkt på at hele banden på tinget ikke har det viktigste fremst i pannelappen.»

Vel – hva kan det være da.

«Hør etter- kloke ord kommer. Folka på tinget har en hovedoppgave og det er å se hva som er godt for hele landet og handle ut fra det.  Sånn på fritida kan dem pusle med noen goder til kommunen dem kommer fra, men ikke på bekostning av det nasjonale. Dem skal heller ikke surre rundt med alskens særinteresser som Pride, Meeto, Woke og om det skal hete han, hun eller hen! Fikk du med deg den?  Går dem med nisselue helt ned på overleppa?»

Ja men – de skal jo vise velgerne sine at saker fra hjemstedet løftes inn på tinget og kanskje får penger til gode tiltak.

«Greit nok – men fremdeles ikke på bekostning av det nasjonale.   Ikke glem at velgerne   stemmer det samme siden svartedauen. Penger eller ikke penger og dem veit at det meste er bare ljug.  Men det er jo det samme om det er Per eller Pål som ljuger.»

«Har du forresten hørt om Sløseriombudsmannen?» spør min venn.

Ja, jo – har hørt om han uten at jeg vet så mye om det.

«Han skulle vært finansminister. Snurpet igjen sekken med pensjonspenger og klasket alle politikere på lanken når de prøver seg.  Mannen skulle ha rusla rundt på tinget med et stort NEI på genser’n  både foran og bak samtidig som han sier NEI,NEI, NEI både til høyre og venstre.   Kanskje det hjelper mot folk som ikke kan telle  eller tror at det er ingens penger. Men akkurat der tror jeg en må være hardere i klypa.  Ta fra dem kredittkortet eller kodebrikka eller send inn tanta mi Johanne.  Hu har greie på penger.  Skjønner til og med hvilke Flax lodd som har gevinst uten å skrape, bare kjenne på loddet. Slå den! Hu ville satt dem til å pante flasker når budsjettet ikke holder.»

Ja – kanskje ikke så dumt å få inn en som ikke har partibok eller venner der fra før og kan se ting med nye øyne.

«Det er ikke bare penger dem veit for lite om på tinget.  Guttungen til naboen kom hjem her om dagen med blåveis, uten lommebok og mobil.  For å si det sånn.  Det var ikke gutta i 6.klasse som mangla gryn og telefon.  Du som mener du har så mye mellom øra.  Kan du fortelle meg åssen det er mulig å snekre opp et asylmottak midt i gammelt godt nabolag  uten å forsyne dem med nok penger og mobiler !  Ikke får dem kjøpt pizza og ikke får dem snakka med slekta i Afghanistan.  Hva gjør dem da ?   Ut på gata så klart hvor det er penger og mobiler i fleng.  Heldigvis hadde dem ikke kniv og guttungen kommer over blåveisen. Men ute etter det er mørkt – nei takk.»

«Får vi røkla ut av tinget,  kan dem  jo ta seg jobb på et asylmottak.  Da kan dem se på hva vi i grisgrendte strøk må slite med.  Forresten kunne dem gjøre om stortingsgarasjen til asylmottak.  Den blir jo ikke brukt nå som Raymond og hu derre grønne dama stenger byen med blomsterkasser, grønn asfalt merket sykkel og forbudsskilt overalt.  Unntatt for svarte limmoer da. Fargerikt fellesskap og multikultur vegg i vegg vil nok åpne gluggene på naive stortingsfolk – kanskje.»

Tja – du er muligens inne på noe der. Du tenker sikkert på ordtaket: Den vet best hvor skoen trykker, som har den på.  De fleste stortingspolitikere har vel ikke et asylmottak som nærmeste nabo, så litt voksenopplæring eller virkelighetsnærhet er ikke dumt.

Om noen måneder er det valg.  Riktignok kommune og fylkestingsvalg.  Har du tenkt noe på det?

«Har tenkt. Onkelen min, Kristian står på liste og seiler kanskje inn hvis han får medvind.  Problemet  er våre nye landsmenn som går til orakelet i moskeen .  Han forteller hvem dem skal stemme på eller hvordan dem skal fikse på  stemmeseddelen for å få inn Ali og Mustafa.   Ok – greit at det er lovlig,  men du veit hvordan det slo ut i England og Sverige.  Da vinker sharia og full hijabdekning like om hjørnet.   Ser for meg halve disken på supern med halal kjøtt.»

 Der kunne Støre fiksa det samme som ved stortingsvalg.  Sikre plasser, gjerne halve lista.  Da må gutta pent finne seg i å jobbe seg oppover og ikke bare hoppe inn med kumuleringer og masse kompiser.  Så kan bystyret fortsatt ha øl og dram på julebordet.

Men du som legger ut meninger i hytt og pine  burde skrive noe om alle konsulenta dem bruker inne på tinget.  Koster noen kroner det.  Trodde det var folka på tinget som skulle jobbe med sakene.  Ikke sitte i kantina med billige  rekesmørbrød mens en skokk  papirflyttere sliter ut pc’r og printere og siden løper rundt i gangene for å finne noen som kan godkjenne  timebruken og svadaen som bobler ut av dem.  Og når du først er i gang, se litt på andre også.  Jernbaneverket for eksempel.»   

Skal tenke på det.  Er nok en utstrakt bruk av spindoktorer, kommunikasjonskonsulenter, saksutredere, lobbyister og influensere av ymse slag som har tettere kontakt med stortingsrepresentanter enn du og jeg. Og godt betalt, det har de.

Ja – jo, skal tenke på det som sagt.

Et land av pingler

mest lest