Vi trenger et utvandringsregnskap – NÅ

Avatar photo
Oskar Jørgensen
Selvstendig næringsdrivende
Publisert 5. mars 2023 | 14:31

Dette er et eksternt innlegg og gir uttrykk for skribentens meninger.

«Og forøvrig kan vi registrere at i hvert av årene 1997-2006 er mellom 21 257 og 26 854 mennesker reist fra Norge, tilsammen over 235 000 på 10 år, litt i underkant av størrelsen på befolkningen i Bergen.»

Sitatene er fra et innlegg professor Stein Kuhnle skrev i Aftenposten i 2008 med tittel: «Utvandringens pris».

Med «nesten hele Bergens befolkning» som flytter fra Norge hvert 10nde år burde det være av stor interesse for våre politikere hvor mye Norge sparer på det antallet mennesker som flytter fra landet.

Jon Hustad hadde i nynorskavisen Dag og Tid for noen år siden hadde en lengre artikkel der han påpekte at hver pensjonist over 67 år, i gjennomsnitt kostet Norge 450.000 kroner hvert år i offentlige utgifter. Det blir utrolige besparinger på helsevesenet i Norge hvis ca. 25.000 mennesker forlater Norge hvert år.

For mange år siden forlangte Carl I Hagen at det ble laget et innvandringsregnskap. For å få vite kostnadene ved innvandringen.

Etter mange år fikk han på sett og vis sitt regnskap, gjennom iherdig arbeid fra Finansavisen, og debatten om innvandringen ble straks mere etterrettelig med tallene fra SSB etter 2013.

I 2023 er det ikke bare de rike som forlater landet, men også pensjonister forlater landet for sin egen helse – eller for å spare litt på utgiftene i alderdommen.

Undersøkelser viser at 80% av de som flytter ut gjør dette for sin egen helses skyld – eller av medisinske årsaker. Og mange flytter til land utenfor EU, noe som betyr at de ikke ligger Norges avtaler med EU til last.

Foruten enkelte skatteavtaler så er det omtrent ingen utgifter for den norske staten når nordmenn flyttet utenfor EU. Når alle mennesker som bor i Norge, og er over 67 år, koster den norske stat kr 450 000,- pr år pr pensjonist, så vil dette spare Norge for tilnærmet det samme beløpet hvis de flytter ut.

Så istedenfor å bo i Norge og belaste det norske helsevesen, velger noen å bo i (eksempelvis) Thailand og tar helseutgifter fra sin egen lomme.

Det er bare å tenke selv. Offentlige utgifter i Norge til de over 67 år – vil bare øke og øke som følge av eldrebølgen. Listen med utgifter til eldre er nesten utømmelig. Hjemmehjelp, hjemmesykepleie, institusjoner, sykehus, legetimer, brukne lårhalser, støtte til strømregning, bostøtte osv. osv.

Det er derfor meget merkelig at norske politikere ikke ønsker å vite sannheten ved at » nesten hele Bergens befolkning» flytter fra Norge hvert 10.de år.

Vi trenger med andre ord et utvandringsregnskap. Og det haster.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

Hva koster ei «hore» i Thailand? (+)

mest lest