EU vil omstille våpenindustrien til «krigsøkonomi»

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 5. mars 2024 | 13:00

Europakommisjonen vil foreslå tiltak på tirsdag for å øke EUs våpenindustri slik at den kan omstille seg til «krigseøkonomimodus» som respons på Russlands invasjon av Ukraina.

Tjenestemenn i EU opplyser til Reuters at Thierry Breton, som er kommissær for industri i Europa, planlegger å legge fram forslag som skal oppmuntre EU-land til å samarbeide om innkjøp av flere våpen fra europeiske selskaper, samt bistå disse selskapene med å øke sin produksjonskapasitet.

– Vi må endre paradigmet og gå over til krigsøkonomimodus. Dette innebærer også at den europeiske forsvarsindustrien må ta mer risiko, med vår støtte, sa Breton da han presenterte pakken.

Breton, tidligere CEO for et fransk teknologiselskap, har også uttalt at muligheten for en ny presidentperiode for Donald Trump betyr at Europa må styrke sin egen sikkerhet ytterligere.

– I den nåværende geopolitiske konteksten må Europa ta større ansvar for sin egen sikkerhet, uavhengig av utfallet av våre alliertes valg hvert fjerde år, sa Breton.

Krigen i Ukraina har ført til at mange europeiske land øker forsvarsutgiftene.

Men EU-tjenestemenn argumenterer for at rent nasjonale tiltak er mindre effektive, og ønsker at EU-institusjonene skal spille en større rolle i forsvarsindustripolitikken.

Analytikere hevder at krigen har tydeliggjort at den europeiske industrien var dårlig forberedt på noen store utfordringer, som for eksempel en plutselig økning i etterspørselen etter store mengder artilleriammunisjon.

Bretons forslag inkluderer å opprette en europeisk versjon av det amerikanske Foreign Military Sales-programmet, der USA hjelper andre regjeringer med å kjøpe fra amerikanske våpenprodusenter. Et annet forslag vil tillate EU å pålegge europeiske våpenfirmaer å prioritere europeiske ordre i krisetider.

mest lest