Frp fremmer mistillitsforslag mot Brenna

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 5. mars 2024 | 08:20

Tirsdag morgen når habilitetssaken til arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) skal voteres i Stortinget, vil Fremskrittspartiet fremme mistillitsforslag mot henne.

Frp skriver i en pressemelding at de ikke lenger har tillit til statsråden.

– I et brev til Stortinget fredag innrømmet statsråd Brenna at hun hele fem ganger i 2022 fikk informasjon om at den tette koblingen mellom Wergelandsenteret og Utøya AS ikke bare var et nært samarbeid, men også økonomisk samarbeid. Dette er helt ny informasjon for Stortinget, som statsråden til tross for at hun er bedt om å legge frem all relevant informasjon, ikke tidligere har valgt å meddele Stortinget, sier nestleder Hans Andreas Limi.

– Brenna har bevisst valgt å holde tilbake opplysninger for Stortinget under behandlingen av kontrollsaken. Det er svært alvorlig, sier Limi til NRK.

Mistillitsforslaget fremmes på bakgrunn av nye opplysninger i Dagens Næringsliv og andre medier.

Les også: Kom med stikk til Brenna: – Din eneste kvalifikasjon er du har overlevd Utøya

Ifølge NRK ser det ut til at mistillitsforslaget fra Frp ikke vil få støtte fra andre partier og dermed vil det sannsynligvis bli nedstemt ved votering. Dette betyr at Brenna mest sannsynlig vil beholde stillingen som statsråd.

Tonje Brenna erklærte ikke sin inhabilitet overfor Utøya AS (der hennes tidligere samboer, som hun har barn med, og to venninner sitter i styret) da dette ble kjent, men hun gjorde det over ett år etter at departementet hadde blitt informert om hennes tilknytning.

Statsminister Jonas Gahr Støre har uttalt at disse opplysningene ikke endrer saken.

Arbeiderpartiet mener at mistillitsforslaget er urimelig, og at Brenna ikke har unnlatt å oppfylle sin opplysningsplikt.

– Tonje Brenna sin sak handler om at hun ikke tidlig nok vurderte sin egen habilitet. Hun la selv kortene på bordet og beklaget i juni i fjor, og kontrollkomiteen har vært kjent med dette hele veien, sier Arbeiderpartiets medlem i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Frode Jacobsen, til NTB.

mest lest