Trump om kampen i Høyesterett om immunitet: – Presidenter må få lov til å gjøre jobben sin

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 5. mars 2024 | 07:46

Mandag roste Donald Trump USAs høyesteretts omgjøring av hans diskvalifisering fra valglistene i delstaten Colorado.

– Jeg har stor respekt for høyesterett. Og jeg vil bare takke dem for å jobbe så raskt, så flittig og så briljant, sa Trump i Florida.

Men Trump vendte umiddelbart oppmerksomheten mot den neste store saken for dommerne angående presidentens immunitet mot straffeforfølgelse.

– Og mens vi er inne på emnet – og en annen ting som vil komme opp veldig snart, er immunitet for en president, la Trump til.

Trump fortalte journalister ved Mar-a-lago at en tidligere president ikke burde måtte møte fire strafferettslige tiltaler og sivile søksmål, som han mener er politisk motivert.

– Presidenter må gis full immunitet. De må få lov til å gjøre jobben sin, sier Trump.

Trump påpekte at immunitet er et forsvar av presidentembedet. Han viser til en operasjoner som han beordret under sin presidentsperiode fra 2017 til 2021 som drepte en islamistisk-terrorist.

– Og dette er store avgjørelser. Jeg vil ikke bli straffeforfulgt for det, sa Trump.

– Når du tar en beslutning, vil du ikke ha ditt motstandsparti eller motstandere – eller til og med noen som bare tror du tar feil – bringe en straffesak mot deg eller noen annen type sak når du forlater embetet, la Trump til.

Artikkelen fortsetter.

I april skal USAs Høyesterett behandle Trumps anke av en lavere domstolsavgjørelse som forkastet hans påstand om immunitet mot straffeforfølgelse i en straffesak ført av spesialetterforsker Jack Smith. Denne saken dreier seg om Trumps handlinger som angivelig var ment å omgjøre president Joe Bidens valgseier i 2020, skriver Reuters.

Trump er favoritten til å bli republikanernes kandidat og utfordre Biden i det amerikanske presidentvalget den 5. november. Han er også den første tidligere amerikanske president som blir strafferettslig forfulgt.

mest lest