Polske bønder truer med å «ødelegge» Zelenskyj-besøk

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 5. april 2023 | 02:54

Polske bønder truer med å stoppe et besøk til Warszawa av Volodymyr Zelenskyj.

Bøndene mener at ukrainsk korn oversvømmer deres marked.

Ukrainas president skal etter planen besøke Polens hovedstad onsdag for å uttrykke sin takknemlighet for landets solidaritet over krigen med Russland, men polske kornprodusenter advarer om at de kan ta til gatene for å «ødelegge» anledningen, skriver The Guardian.

– Warszawa bør tenke seg om, sier Marcin Sobczuk, leder for Zamość bondelag, i et intervju med det polske nyhetsnettstedet Interia.

Han sa at foreningen var klar til å «ødelegge» besøket.

– Det er mange ideer, men det er for tidlig å snakke om det, la han til.

Som del av et EU-initiativ har alle tariffer og kvoter blitt hevet på ukrainsk korneksport til EUs 27 medlemsland, for å lette produktets transitt rundt om i verden, inkludert til Afrika, der en russisk blokade av ukrainsk eksport har vært spesielt smertefull.

Kornet har imidlertid ikke klart å bevege seg ut av noen østlige EU-land, inkludert Polen, Ungarn og Romania, noe som tvinger ned prisene i disse landene og gir næring til harme i jordbrukssamfunn.

Polens statsminister Mateusz Morawiecki har sagt at han vil be EU-kommisjonen og medlemslandene om å gjeninnføre hindringer for ukrainsk korneksport, men polske bønder hevder ingenting er gjort.

– Vi trodde at ministeren tok oss seriøst, men det viste seg å være noe annet, sier Sobczuk.

Polen har vært en av Ukrainas største heiagjenger siden Vladimir Putin sendte sitt militære inn i landet i februar 2022, og har oppfordret EU til å gå lenger og raskere i økonomiske sanksjoner.

Kornet samler seg på grunn av manglende transportkapasitet til å flytte det videre. De spesifikke infrastrukturproblemene ligger i ukrainske godstog som bruker på en annen sporvidde enn på EU-jernbaner, og behovet for å prioritere import av kull til Polen etter et forbud mot russisk import.

Mens kornimporten er lagret i Øst-Europa, forblir ukrainsk eksport ned med nesten 18% til 36.9m tonn på året, etter den russiske invasjonen og blokaden av viktige havner som Odesa og den ujevne anvendelsen av en avtale med Moskva for å tillate fri transitt.

Norge innfører nye sanksjoner mot Russland: – Vi må opprettholde presset

mest lest