FrP med forsvars-støtte til Regjeringen

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 5. april 2024 | 21:09

Fredag la Regjeringen frem sin plan for en betydelig opprustning av Forsvaret: En økning på 600 milliarder kroner over tolv år og nærmere en dobling fra dagens budsjett.

Planen, kalt «Forsvarsløftet for Norges trygghet», presenterer Forsvarets mål for utvikling og kapasitet. Jonas Gahr Støre (Ap) peker på økende usikkerhet etter Russlands invasjon i Ukraina.

Statsministeren erklærer planen som et historisk løft av Norges forsvarsevner.

Han mener landets forsvar ikke er tilstrekkelig for dagens trusselbilde. Sikkerhetspolitikken har endret seg varig etter Russlands angrep i februar 2022.

Høyres utenriks- og forsvarskomiteens leder, Ine Eriksen Søreide (H), ga umiddelbart positive signaler til planen, og nå får den også støtte fra FrP.

– Helt nødvendige satsinger for å styrke vår militære kampkraft, uttaler Sylvi Listhaug.

Det skriver hun i et innlegg på Facebook.

– FrP ser nå frem til å være en konstruktiv forhandlingspart i Stortinget der målet vårt er å gjøre en ambisiøs plan enda bedre, skriver hun videre.

Det er imidlertid noen forbedringspotensialer og utfordringer, sier FrP-lederen.

– Vi savner sterkere prioritering av luftvern rundt de største norske byene, og mener det er urovekkende at regjeringen foreløpig ikke kan vise til hvor pengene til å styrke Forsvaret skal hentes fra.

Nå spesielt, under en uforutsigbar og alvorlig sikkerhetspolitisk situasjon, kan ikke Langtidsplanen ende opp «som et luftslott fordi politikerne ikke greier å prioritere det viktigste», slår Listhaug fast.

– FrP har vært tydelige på at vi er villige til å kutte i andre sektorer som til bistand og aktiv næringspolitikk til grønn industri for å få dette til å gå opp. Om nødvendig må det også brukes mer fra oljefondet.

Les også: Langtidsplanen: Forsvaret styrkes

Også Ketil Solvik-Olsen stiller seg positiv til Langtidsplanen.

– I dag skal regjeringen få ros. Forslaget til langtidsplan for Forsvaret viser vilje til skikkelig satsing. Med den verden vi lever i er det svært viktig og svært bra, skriver den tidligere samferdselsministeren på Facebook.

Han dyr seg likevel et stikk til Rødt, som han mener ikke klarer å «legge bort sitt hat mot NATO og USA».

– Dette er ikke enten eller. Ja, vi må styrke Norges forsvarsevne! Og ja, vi må stå sammen med allierte.

– Hold Rødt langt unna forsvarspolitikken!, avslutter Solvik-Olsen.

Regjeringens Langtidsplan skal først forhandles i Stortinget, før det eventuelt vedtas og opprustingen kan tre i kraft.

mest lest