70.000 tsjekkere samlet seg for å demonstrere mot sanksjonene: Vil ha tilbake gassen

Avatar photo
Publisert 5. september 2022 | 15:23

Mennesker med tilhørighet fra ytre-høyre og ytre-venstre gikk søndag sammen i Tsjekkia for å protestere mot landets våpenleveranser til Ukraina, og forlange en ny avtale for gassleveranser fra Russland.

Det var ved Václavplassen, et historisk sted hvor mange demonstrasjoner har funnet sted gjennom tidene, at omtrent 70,000 mennesker samlet seg for å demonstrere mot Tsjekkias utenrikspolitikk i forhold til Ukraina-krigen.

Begivenheten som er arrangert til dels av de ytterliggående fra både landets venstreside og høyreside, blir kalt «Czech Republic First» (Den Tsjekkiske Republikk Først, journ.anm). De krever og at lederen for landets sentrum-høyre regjering, Petr Fiala, må gå av.

Tsjekkia opplever nå en inflasjon på 18%, som er blant de høyeste nivåene i Europa.

Les også: Russland: – Vesten må løfte sanksjonene før vi kan gjennoppta gasseksporten

Ifølge The Guardian skal noen av demonstrantene ha brukt t-skjorter som hyller den russiske presidenten, Vladimir Putin. Noen skal også tatt med seg materiale med budskaper som er kritiske til EU og NATO.

De som har arrangert demonstrasjonen sier de planlegger å arrangere flere med mindre regjeringen går av. De sier og at hvis ikke regjeringen går av innen 25. september, så vil de demonstrere igjen 28. september, som er den tsjekkiske statsmaktens dag.

Kaller demonstrasjonen «Russisk propaganda»

Petr Fiala, lederen for det tsjekkiske partiet Civic Democratic Party, kaller demonstrasjonen «russisk propaganda».

– Protestene fremmer esktreme politiske meninger som er imot Tsjekkias interesser. Det er nå klart at russisk propaganda og misinformasjon florerer i samfunnet vårt, og de får oppmerksomhet, sier Fiala.

Justisminister Pavel Blažek advarte forrige uke mot opptøyer og regjeringens avgang om ikke hastetiltak blir innført.

– Hvis ikke energikrisen løses, vil hele vårt politiske system være i fare for kollaps, sa Blažek.

Suveren seier

mest lest