Biden vil stenge «alle» kullkraftverk: – De kan ikke telle – vil spare dem «helvetes mye penger»

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 5. november 2022 | 01:53

USAs president Joe Biden mener kullkraftverk er for dyre å drive.

– Vi kommer til å stenge ned disse anleggene over hele Amerika» for å gå over til vindkraft, sier Biden på et arrangement i Carlsbad i California fredag.

– Jeg var i Massachusetts for omtrent en måned siden å besøkte det største  kullkraftverket i Amerika, «Gjett hva? Det kostet dem for mye penger. De kan ikke telle. Ingen bygger nye kullverk fordi de ikke kan stole på det. Selv om de har alt kull garantert for resten av eksistensen av anlegget», sa Biden.

– Så det kommer til å bli en vindgenerasjon. Og alt de gjør er at det kommer til å spare dem for «helvetes mye penger».

– Vi kommer til å stenge disse kraftverkene over hele Amerika. og erstatte de med vind- og solenergi. Vi vil gi skattelette for å hjelpe familier med å kjøpe energieffektive apparater, enten det er kjøleskapet eller kaffetrakteren og solcellepaneler på hjemmet ditt. Eksperter sier det er tiltak en kan sparer minst $ 500 i året (5100 norske kroner) for den gjennomsnittlige familien, la han til, ifølge Fox News.

Bidens kommentar førte til et svar fra en Twitter-konto drevet av Republikanernes nasjonalkomité, som sa: – Joe Biden feirer kullverksarbeidere som mister jobbene sine.

Biden la til at det er «billigere å produsere elektrisitet fra vind og sol enn det er fra kull og olje».

– Bokstavelig talt billigere, sa presidenten, og la til «Det er Ikke en spøk».

En rapport fra energidepartementet i USA publisert i sommer viste massive tap av arbeidsplasser i drivstoffindustrien etter Bidens presidentkampanje der han lovet å lede landet bort fra fossile brensel.

Les også: Biden har «snakket med» mannen som «oppfant» insulin – som døde før president ble født

Rapporten fant at drivstoff-teknologisektoren opplevde tap på totalt 29 271 arbeidsplasser i 2021. Onshore og offshore oljeselskaper mistet 31.593 arbeidsplasser. Kullindustrien mistet 7.125 arbeidsplasser, og utvinningsjobber for fossilt brensel gikk ned med 12%.

På kampanjeturen i 2020 foreslo Biden at kullgruvearbeidere som mister jobben bør «lære å programmere».

– Alle som kan gå ned 300-3000 fot i en gruve, kan sikkert lære å programmere også, sa Biden i New Hampshire på et valgmøte.

– Men vi tenker ikke på det på den måten. Enhver som kan kaste kull i ovnen, kan lære å programmere, for Guds skyld.

Biden med advarsel: Møt opp valgdagen – eller «la de mørke kreftene» knuse demokratiet

mest lest