Cop27: FNs generalsekretær mener menneskeheten er «fordømt» uten en klimaavtale

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 5. november 2022 | 15:05

Rike land må signere en «historisk pakt» med de fattige land om klimaet, ellers er vi «fordømt», sier FNs generalsekretær, António Guterres.

Men det skal være en dyp kløft mellom industri- og utviklingsland i forkant av FNs Cop27 klimatoppmøte, som åpner søndag i Sharm el-Sheikh, Egypt.

Cop27 finner sted midt i de verste geopolitiske spenningene på mange år, over Ukraina-krigen, global inflasjon og stadig dypere økonomisk krise.

Men en avtale må til hvis menneskeheten skal ha et håp om å unngå de verste konsekvensene av klimasammenbrudd, sier Guterres.

«Det er ingen måte vi kan unngå en katastrofal situasjon hvis de to [den utviklede verden og utviklingsland] ikke er i stand til å etablere en historisk pakt,» sa han til den britiske avisen The Guardian i et intervju i forkant av toppmøtet.

– For på det nåværende nivået [av utslipp] vil vi være fordømt.

Den skarpe klimaulikheten mellom den rike verden, som er ansvarlig for de fleste utslippene, og de fattige, som bærer støyten av konsekvensene, er nå det største problemet ved samtalene, ifølge Guterres.

«Nåværende politikk [på klima] vil være absolutt katastrofal,» sa han. «Og sannheten er at vi ikke vil være i stand til å endre denne situasjonen hvis det ikke innføres en pakt mellom utviklede land og de fremvoksende økonomiene.»

– Apokalytisk språk

Guterres har ifølge den britiske avisen fått kritikk fra noen hold for sin stadig sterkere retorikk om klimakrisen, advarende om «kollektivt selvmord», «blodbad», og «kode rødt» for menneskeheten.

Men han nekter å vanne ut det apokalyptiske språket sitt, siden den raske akselerasjonen av klimakrisen angivelig er så alvorlig.

«Av den enkle grunnen at vi nærmer oss vippepunkter, og vippepunkter vil gjøre [klimasammenbrudd] irreversible,» sa han.

Vippepunkter er terskler innenfor klimasystemet som fører til kaskadevirkninger når de passeres. De inkluderer smelting av permafrost, som frigjør metan, en kraftig drivhusgass.

«Vi nærmer oss vippepunkter som vil skape irreversible påvirkninger, noen av dem vanskelig å forestille seg,» advarer FN-sjefen.

Han ba også USA og Kina om å gjenoppbygge forholdet, som Guterres er «avgjørende» for klimatiltak. «Det må reetableres fordi uten de to landene som jobber sammen, vil det være helt umulig å snu de nåværende trendene,» sa han.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 eller bank 1506.80.92768

Reagerer på Støres nye klimamål: – Minner om besvergelser og fantasier

mest lest