Flertall for å åpne for gruvedrift på havbunnen

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 5. desember 2023 | 09:47

Sammen med Høyre og Frp har regjeringen fått flertall for å åpne for gruvedrift på havbunnen.

Dette gjør Norge til et av de første landene i verden som tillater kommersiell gruvedrift av havbunnsmineraler. De politiske partiene har inngått enighet om en trinnvis åpningsprosess, der Stortinget må godkjenne de første utviklingsprosjektene, på en måte som ligner på prosessen for utvinning i petroleumssektoren, skriver NTB.

– Dette gir kjente og forutsigbare rammer for næringsaktørene som skal delta i den nye næringen. Krav til miljø og miljøkartlegging i letefasen og myndighetenes ansvars presiseres i enigheten, der myndighetene i forkant av en eventuell utvinning skal lage et oppdatert og sammenstilt kunnskapsgrunnlag om virkninger for miljø, skriver Høyre i en pressemelding.

Norge besitter betydelige mengder ulike mineraler på havbunnen, ifølge en rapport fra Oljedirektoratet som ble lagt frem tidligere i år, og regjeringen ønsker å legge til rette for utviklingen av en ny næring innenfor dette området.

Flere internasjonale organisasjoner, som IEA og IRENA, peker på et stort og voksende metallbehov, heter det i rapporten.

– Av metallene som finnes på havbunnen i utredningsområdet, står blant annet magnesium, niob, kobolt og sjeldne jordarter på EU-kommisjonens liste over kritiske mineraler. Kostbare, sjeldne jordarter som neodym og dysprosium er svært viktige for magneter i vindturbiner og elbil-motorer, sa direktør for teknologi, analyse og sameksistens (TAS) Kjersti Dahle i januar.

SV er stor motstander av planene.

– Det er ubegripelig at norske myndigheter stiller seg i første rekke for å rasere havbunnen. Miljøforskere har kommet med sterke advarsler. Vi aner ikke konsekvensene av slik virksomhet, og det kommer ingenting av miljøkrav til virksomheten, sier miljøpolitisk talsperson i SV, Lars Haltbrekken til NTB.

Høyre mener at havbunnsmineraler er en spennende mulighet for Norge.

– Vi stiller nå tydeligere krav til miljø og miljøkartlegging, og vi innfører et nytt trinn der de første planene for utvinning skal tilbake og godkjennes av Stortinget. Utvinning skal kun tillates dersom fremtidig kunnskap viser at det kan gjøres bærekraftig og forsvarlig, og etter at regjeringen har lagt fram et oppdatert kunnskapsgrunnlag om miljøet på dyphavene, sier Høyres saksordfører Bård Ludvig Thorheim på pressekonferanse tirsdag.

Offshore Norge

– Det er veldig bra at et bredt flertall nå støtter regjeringens foreslåtte åpningsprosess. Det gir en forutsigbarhet som er viktig for selskapene som vil investere i en potensiell ny næring på norsk sokkel, sier Håkon Knudsen Toven, fagsjef for havbunnsmineraler i Offshore Norge i en pressemelding.

– Om verden skal nå netto null i 2050 er det behov for mye større mengder metaller og mineraler enn verden bruker i dag. Når vi vet at Kina allerede kontrollerer over 50 prosent av markedet, bør det være et uttalt mål å redusere denne dominansen og det er bra Stortinget tar det politiske ansvaret. Vi har ikke nok kunnskap om dyphavet. Derfor er denne åpningen så viktig, sier Toven.

mest lest